Преминете към основното съдържание

Професия доброволец: какво е да си координатор в „Проект Бежанци”

Срещаме ви с Катерина Стоянова и Маргарита Спасова
Катерина Стоянова
Катерина Стоянова © Личен архив

В няколко поредни дни ще ви преставим Кат, Маги, Емили, Синтия и Людмил, за които няма граници, които не могат да бъдат минати, предразсъдъци, които не могат да бъдат загърбени, и помощ, която не може да бъде дадена. Те не се страхуват да влязат в бежанските лагери, независимо от стереотипите и предразсъдъците на хората около тях. Желанието да помагат се оказва по-силно и дори и да е имало някакъв страх, то той се изпарява в момента, в който видят големите детски очи на онези, които е трябвало да напуснат дома си и дори не знаят къде и кога ще имат нов. Помагат безвъзмездно, загърбвайки материалния свят. И въпреки лошите условия в центровете, успяват да създадат един слънчев оазис за децата и хората, принудени да напуснат домовете си. Нещо повече! Самите те го правят и пристигат в България с единствената цел – да помагат.

Днес ви представяме Кат и Маги – координаторите.

Преди да поеме ролята си на координатор в „Проект Бежанци“ на Си Ви Ес и Каритас София, Катерина Стоянова, или накратко – Кат, както я наричат всички, също е била доброволец. Интересът към темата за принудителната миграция я отвежда през 2008 г. до първия й доброволчески лагер в Полша, където за кратко работи с чеченски бежанци, но се връща в България с желание и енергия за създаване на подобни проекти. Така през 2011 г. се ражда „Проект Бежанци“.

Три години по-късно към него се присъединява и Маргарита Спасова, която завършва магистратура по Международна миграция и междуетнически отношения в Швеция и също е била доброволец в организация за работа с жени с бежански и мигрантски произход, преди да стане координатор. Маги забавя включването си в проекта с една година, защото преди това работи на пълен работен ден на друго място, но днес категорично заявява, че проектът е едно от хай-хубавите неща, които са й се случвали.

© Личен архив, Маргарита Спасова

Началото

То започва с Интеграционния център в Овча купел, а целта е да се подкрепят децата и младежите там в усилията им да се адаптират в България и да се подпомогне приобщаването им към образователната система. Тогава доброволците са малцина. С времето усилията на всички заформят своеобразна мини-организация, която събира на едно място българи и чужденци с желание да помагат. „Проект Бежанци“ е единствената инициатива, която от една страна представлява сътрудничество между две различни организации, а от друга – се е оказала устойчива във времето“, разказва Маги. „Заниманията се провеждат във всички центрове за търсещи закрила в София (Овча Купел, Военна Рампа и Враждебна) и към момента в дейностите ни се включват 70 доброволци. Те преподават не само уроци по български и английски език, но и музика, спорт, изкуство, математика и приложни науки, градинарство, а отскоро започнахме да организиране и ежеседмични театрални работилници. Към заниманията в центровете прибавихме и организирането на събития и екскурзии, които имат за цел да повишат осведомеността на обществото по темата и да разнообразят тягостното ежедневие на търсещите закрила, настанени в центровете.“

"Към момента в дейностите ни се включват 70 доброволци"

Доброволците

Всеки доброволец посвещава поне 2 часа на седмица за минимум 4 месеца, като заниманията се извършват по предварително определен график. И двете организации посрещат и доброволци по Еразъм, плюс доброволци или стажанти, които подпомагат координацията. Те са част от екипа на проекта между 3 и 12 месеца. А професията им няма никакво значение. „През годините сме имали доброволци от различни възрастови групи и с различни професии – студенти по иранистика, арабистика, социални дейности, психология и международни отношения; учители и университетски преподаватели, IT специалисти, актьори, режисьори, служители на големи международни компании, домакини и много, много други“, споделя Кат,. Някои от тях продължават развитието си именно в тази посока. И то – не само в България, но и в Европа.

В момента групата от доброволци има сериозно международно присъствие, но се увеличава и броят на българите, които искат да бъдат част от проекта, въпреки че те все още са твърде предубедени към бежанците. Потвърждава го и Кат: „За съжаление голяма част от вината за това е на безотговорното медийно поведение на редица политици. Като цяло, медийната култура по темата е доста ниска и това неминуемо довежда до негативно отражение в обществото. Популизмът има нова любима тема и това определено е бежанската „вълна“. Ние вярваме, че това е една от причините „Проект Бежанци“ и подобните нему инициативи да са все още осезаемо необходими.“ Заедно с Маги обаче координират доброволци и в проекти, насочени и помагащи на деца с увреждания, деца роми, възрастни хора и всякакви уязвими групи с ясната цел да направят своята и нашата реалност „по-социално справедлива и хубава“, както допълва Кат. И дано да успеят!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser