Преминете към основното съдържание

Професия наклонена черта

За тези, които имат развиваща се кариера, а също и втора, че дори и трета работа
© iStock

Вдигнете ръка, ако имате развиваща се кариера, а също и втора, че дори и трета работа. Като при „Здрасти, аз съм програмист/йога инструктор/автор на свободна практика“. Не сте сами! Всъщност, сте част от културната промяна, добавила наклонената черта във визитките ни

Въпросът, който не мога да понасям: „Къде се виждате след пет години?“ Ами, един момент, да набера телефона на някоя врачка! Само че дори тя няма как да каже. Защото „къде“ предполага само едно конкретно място, а не много опции.

А и което и да е кристално кълбо ще се пръсне, ако опитам да побера в него всичко, което правя или ми се прави. Да започнем с дипломата по журналистика и дните в списанието. Ето го и сертификатът за създаване на сайтове. Добавете бизнеса с опаковане на подаръци, който все се каня да започна и покрай който се научих да рисувам и кецове. А също и преводите, които правя за кантората на една приятелка. Мечтите за продуциране на проекти и медийни формати, отвели ме до още една диплома. Часовете по танци с участията и състезанията, на които понякога се озовавам на финал. Че дори и един курс за отглеждане на билки и люти чушки (дълга история!). Все неща, които ме карат да се чувствам сякаш имам таен живот извън редакцията. При това, тук изобщо не включвам хобита като сърф, сноуборд и каране на колело, от които не печеля пари, или поне все още не съм се сетила как.

На визитката

Когато някой се поинтересува с какво се занимавам, отвръщам: „В коя част на деня?“ и „Колко време имаш?“ А когато заговорим за работа с познати, често се случва да чувам: „Реши ли какво ще правиш?“ Сякаш че се налага да избера само едно занимание измежду писането, превеждането, танцуването, изработването на опаковки, рисуването на кецове, правенето на сайтове... Особено ако – представяте ли си – взема, че и родя. Не, майчинството за твърде много хора все още е отделна професия, която изключва каквито и да е други приоритети. Само че аз не мисля така. Ако имах визитка, която да ме описва истински, на нея щяхте да прочетете всичко, споменато до тук, графично оформено с куп наклонени черти.

Втора работа

За щастие, не съм единствена. Живеем в ерата на слашването (от английската дума за наклонена черта – slash). На съчетаването на професии с &, вместо на посочването им в отделни CV-та. На съвместяването на различни позиции в рамките на една и съща фирма дори (съкращенията заради кризата невинаги вървят със съкращаване на обема работа, все пак). Какъвто и да е случаят, повече и повече жени на 20+ и 30+ поемат по няколко кариерни пътеки наведнъж. Терминът „слаш кариера“ се появи едва десетина години назад във времето. За пръв път го използва американската писателка/говорител/журналист Марси Албохер. Според нея явлението преобръща представите ни за втората работа като за нещо тайно, срамно, означаващо, че не се справяме добре с първата и че едва свързваме двата края. Днес наклонената черта във визитката е знак за културна и поколенческа промяна, обусловена от многото избори пред нас.

Под една мишница

Диана например е „слашър“, който живее в София, но работи по проекти зад граница. На 29 г. е и в зависимост от ситуацията се представя като музикален редактор на стартиращо мобилно приложение. Или като копирайтър/презентатор/автор на статии. „Работа е всичко, в което влагаме усилия“, казва Диана, която преди години се сбогувала с позицията си в известно радио. Липсата на сигурен доход я тласнала в многото различни посоки на професионална реализация. „На 22 г. си мислех, че ще съм в радиото до пенсионирането ми. Кризата промени това. Колкото повече дини носиш под една мишница, толкова по-добри са условията ти на живот. Уви, не всеки го схваща.“ Като ВиК майстора, който наскоро поправи теча в банята ми. Човекът изглеждаше едновременно удивен и притеснен, че живея сама и нямам деца. Заключи, че прекалявам с работата. Но после сам призна, че поема поръчки като водопроводчик само вечер и през уикендите. Защото през останалото време работи за известна марка натурални сокове!

Все повече жени на 20+ и 30+ поемат по няколко кариерни пътеки наведнъж.

Като застраховка

Слашването обаче е по-характерно за нежния пол. И не само опитът ми, но и световните статистики го показват. Според британския статистически институт разликата между заплащането на мъжете и жените на пълен работен ден при по-високите позиции се увеличава и през 2013 г. вече достига 10%. Естествено, не в наша полза. На този фон запасяването с допълнителни източници на доход при жените е израз на техния отказ някой друг да диктува колко ще получават и как ще живеят. Но то е и застраховка в още едно отношение. „Все повече хора бягат от стандартното работно време от 9 до 5 и се опитват да създадат свой бизнес, където сами да определят правилата“, обяснява Тифани, менджър проекти/йога инструктор/планински катерач от Лондон. Тя добавила йогата към визитката си, когато била на 28 г., и днес си спомня колко притеснена била тогава дали всичко ще се получи. „Да превърнеш хобито си в професия, докато успоредно работиш нещо друго, прави промяната по-възможна. Защото, ако се провалиш, все още имаш работа, на която да разчиташ.“

Не изключваме част от страстите си само защото друга част от тях ни плаща сметките.

Мултидипломи

Дори популярни дами от шоубизнеса и телевизионния екран – като Лили Друмева и Радост Драганова, с които ви срещаме на следващите страници – са осъзнали смисъла на тази диверсификация. На това, да влагаш от себе си в различни проекти и продукти. Вместо да изкачват само една професионална стълба, жени като тях се придвижват към върха, захващайки се за различни клони. Английският мениджърски институт CMI миналата година изчисли, че ще трябва да работим до 80-ата си година, за да наваксаме разликата с дохода, който бихме имали, ако бяхме мъже. Така че, да – разширяването на CV-тата ни е вид връщане на контрол върху свиването на гнездо по наш собствен начин.

И все пак, слаш културата е много повече от чиста икономика. Тя е резултат от появата на нови поколения – онези, закърмени с интернет и насърчавани да се развиват академично в много посоки (голям брой световни университети вече въведоха т.нар. мултидисциплини). Поколения, които гледат телевизия с телефон в едната ръка и таблет в другата. Защо да не можем да приложим този паралелен подход и в професионалното си поведение? Защо балансирането между кариерните позиции от едната и другата страна на наклонената черта да е лекомислено впускане в някакво си хоби, а не инвестиране в сфера, към която ни е отвел собственият ни талант, интерес, хъс? С цел овладяването на тази сфера и подчиняването й на нашите интереси.

Реализация 24/7

Жонглирането с повече професии е и психологически феномен. „Познавам доста жени, които ще умрат от скука, ако не живеят мултифункционално“, казва Ани, която денем работи в звукозаписна компания, лятото е по турнета, а в учебния сезон води и часове в частна школа. „Ние сме привлечени от идеята за пълна реализация, за удовлетвореност. Не изключваме част от страстите си само защото друга част от тях ни плаща сметките.“

Единственият недостатък на това, да носиш повече дини под мишница? Жените от „Милениум“ поколението (родени след 1980 г.) прегарят по-бързо в работата си, твърди асоциацията на американските психолози. За тези дами, както и за мен, е неразбираемо, дори скандално, когато някой каже, че е прекарал целия ден в излежаване. Работим седем дни в седмицата, от сутрин до вечер, че и в малките часове на нощта. Не знаем какво е да не правиш нищо. Защото нищото не плаща сметки, не се изписва по визитки, но най-важното – не ни дава свобода, смисъл и самочувствие. То е като празното кълбо на някоя самозвана врачка. Която твърди, че знае къде ще сме след пет години.

Жонглирането с повече професии е и психологически феномен.

текст ПЕТРА ДЕНЧЕВА

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser