Преминете към основното съдържание

15 проникновени цитата на Албер Камю

Мерките за предпазване на населението и пандемната ситуация из цяла Европа заради коронавируса увеличиха 4 пъти продажбите на романа Чумата“ на френския писател.

Във връзка с голямата популярност на книгата в момента искаме да напомним и за другите велики творби на автора като „Чужденецът“, Митът за Сизиф“, „Изгнанието и царството, „Пропадане и някои негови лични разсъждения над света.

"Всяко поколение се счита призвано да преправя мира."

"Всички модерни революции са довели до укрепване на властта на държавата."

"Човекът е единственото създание, което отказва да бъде, каквото е."

"По-добре да си свободен бедняк, отколкото богат роб. Разбира се, хората искат да бъдат и богати, и свободни. И затова понякога стават бедни роби."

"Не върви пред мен, може да не те последвам. Не върви зад мен, може да не те водя. Върви до мен и ми бъди приятел."

"Единственият начин да се справиш с липсата на свобода в света, е да станеш абсолютно свободен, така че самото ти съществуване да бъде своеобразен бунт."

"Чарът дава възможност да получиш положителен отговор, без да зададеш ясен въпрос."

"Тези, които нямат достатъчно смелост, винаги ще намират философия, с която да се оправдаят."

"Неизбежно е само едно нещо – смъртта. Във временното пространство, което отделя раждането от смъртта, няма нищо предопределено – всичко може да се промени, може дори да се спре войната и да живееш в мир, ако го желаеш както трябва – много силно и продължително."

"Вечното изкушение, против което непрекъснато водя изтощителна борба, е цинизмът."

"Гениалността може да се окаже просто един мимолетен шанс. Само работата и волята могат да й дадат живот и да я превърнат в слава."

"Ние сме създадени да творим, да обичаме, да побеждаваме – което означава, че сме създадени да живеем в мир. Но войната ни кара да изгубим всичко това и да се превърнем в нещо, което не сме."

"Ако съществува грях срещу живота, може би това не е отчаянието, а надеждата за друг живот и пренебрегването на неумолимото величие на настоящия живот."

"В живота всяка минута крие в себе си чудо и вечна младост."

Още по етикети

цитати , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser