Преминете към основното съдържание

Прост трик, който ще ви помогне да заспите само за две минути

"Военна тактика" за моментално заспиване.

Според американския Национален фонд за съня възрастният човек се нуждае от 8 до 10 часа за почивка, но реалността показва, че повечето хора не покриват тази норма. И често причината е безсънието. Ако мислено вече сте преброили всички овце, но оставате будни, опитайте метода на американската армия, който обещава да ви помогне да заспите за 120 секунди и има 96% гаранция за успех след три седмици практика.

Техниката включва два етапа.

Първо изчистете ума си напълно.

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но е от съществено значение за бързото заспиване. Това ще ви отнеме около минута и половина. За да изчистите ума си, първо трябва да отпуснете мускулите на лицето си, включително езика, челюстта и мускулите около очите си. Спуснете раменете възможно най-ниско, усетете лекота в ръцете си. След това издишайте дълбоко и отпуснете гърдите си. И накрая - краката: първо бедрата, след това прасците, стъпалата ...

Втората стъпка е да си представите едно от трите изображения: 1) лежите в кану на спокойно езеро под синьо небе; 2) притискате бузата си към черен кадифен хамак в черна стая; 3) повтаряте си "Не мисли, не мисли, не мисли" за 10 секунди. След това заспивате.

Според учените техниката работи на 96%. Ако принадлежите към 4% от най-неспокойните хора, за които този метод не работи, Националният фонд за съня предлага да опитате „класиката“: фиксирайте точното време за сън и за събуждане; поддържайте спалнята хладна, тиха и тъмна; избягвайте кофеин вечер; не яжте и не спортувайте няколко часа преди лягане; и, най-важното, дръжте смартфона си възможно най-далеч от леглото.

Липсата на пълноценен сън не само ни прави кисели и раздразнителни, но и води до по-значителни здравословни проблеми - може да повлияе на способността за учене и концентрация, както и да провокира акне. Липсата на сън е свързано и със сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser