
Възпалението е естествената реакция на организма към нараняване и инфекция и е показател, че нещо не е наред. Често обаче се появяват хронични възпалителни реакции, които провокират различни заболявания и значително ускоряват процеса на стареене. Можете да избегнете това, като леко преразгледате начина си на живот.
Освен редовна физическа активност, специалистите препоръчват специална противовъзпалителна диета.
Какво представлява противовъзпалителната диета?
Както си личи от наименованието на диетата прави ясно, тя е насочена към борба с възпалителните реакции. Както знаете, възпалението катализира процеса на стареене, ускорява появата на бръчки и увеличава риска от различни заболявания, свързани с възрастта. Храните, от които е изградена диетата, активно се борят с възпаленията, поддържайки ви здрави и млади. Трябва да се разбере, че това не са временни мерки - противовъзпалителната диета трябва да се превърне във вашия начин на живот, тъй като ефектът ще продължи само докато се придържате към определен режим на хранене.
Храните, които формират основата на диетата, са богати на антиоксиданти и ненаситени (здравословни) мазнини. Антиоксидантите активно се борят със свободните радикали, които увреждат клетките на тялото, провокират възпаления, отслабват имунитета и ускоряват процеса на стареене. Омега-3 и -6 мастни киселини, както и витамините А и Е поддържат тялото здраво отвътре, укрепвайки всяка клетка и удължавайки нейната младост.
Какви храни трябва да се ядат?
Най-добрите източници на антиоксиданти са плодовете и зеленчуците (колкото по-ярки са те, толкова по-висока е тяхната антиоксидантна стойност), ядките и семената. Препоръчваме да обърнете специално внимание на ягоди, боровинки, череши, дини, кайсии и праскови. От зеленчуците най-много антиоксиданти се съдържат в зелените листни (спанак и киселец), морковите, доматите, чушките (червеният цвят е най-здравословният). Освен това не трябва да пренебрегвате ядките - бадеми, шамфъстъци и кашу - те са истински извор на витамини А и Е и минерали, необходими за организма.
Към изборът на източници на здравословни мазнини също трябва да се подхожда отговорно: речна риба (сьомга и пъстърва), авокадо, екстра върджин зехтин, ленено семе и рапично масло. Като източник на въглехидрати експертите препоръчват да се избират минимално преработени пълнозърнести храни като кафяв ориз, киноа и ечемик. И не забравяйте за подправките - някои от тях не само добавят подправка към ястието, но и допринасят за укрепване на вашето здраве – например куркума, джинджифил и канела.
Кои храни да изключите?
На първо място, трябва да изключите захарта. Връзката между нея и възникването на възпалителни реакции е установена от науката отдавна и не се поставя под съмнение. Високите нива на кръвна захар стимулират растежа на възпалителни бактерии в червата, което увеличава концентрацията на токсини в организма. Имунната система реагира на тях, като предизвиква възпалителни реакции. Следователно, трябва да сте изключително внимателни към сладкишите, да замените десертите с плодове или сушени плодове и да откажете изцяло добавената захар.
Друг важен момент в противовъзпалителната диета е да се избягва напълно алкохолът. При по-малко строги вариации на режима, чаша сухо червено вино е разрешено не повече от няколко пъти месечно, но в оригиналната версия са забранени напитки, съдържащи алкохол, тъй като той причинява интоксикация в организма, поради което рискът от възпаление се увеличава.
Противовъзпалителната диета изисква поддържане на строг контрол върху мазнините, които ядете. Те не трябва да включват трансмазнини, слънчогледово, царевично, палмово и соево масло, които често се срещат в готовите продукти.
Какво се случва с организма?
В резултат на такова хранене значително намаляват възпалителните процеси, а това веднага се отразява както на външния ви вид, така и на доброто ви състояние. Кожата става хидратирана и еластична, вероятността от преждевременни бръчки намалява, стимулира се производството на собствен колаген и хиалуронова киселина в клетките.
Вътрешните промени също са впечатляващи: намаляването на количеството на възпаленията веднага намалява умората, увеличава концентрацията и работоспособността. В дългосрочен план този тип диета ще ви предпази от много заболявания, свързани със стареенето: от загуба на зрение до сърдечни проблеми и болест на Алцхаймер.