Преминете към основното съдържание

Проучване: сънят за красота не е мит

Недоспалите изглеждат по-малко атрактивни за околните
© iStock

Ново проучване успява да докаже, че ако не сме се наспали, не сме толкова атрактивни за околните, колкото, ако сме спали поне 8 часа. Дори само няколко нощи недоспиване са достатъчни за този (де)ефект.

В изследването на Института Каролинска участвали 25 студенти, които трявало да се наспят добре две поредни вечери. За да са сигурни, че това е така, те им поставили специално устройство, с което да засичат нощните им движения. Следващите две нощи те трябвало да ограничат съня си до 4 часа. В края на всеки етап, учените им направили и снимки без грим.


10 НАВИКА ЗА КРАСОТА ПРЕДИ СЪН


След това изследователите показали снимките на 122 непознати и ги помолили да ги оценят по атрактивност, здраве, надеждност и сънливост. Те също така ги попитали до каква степен биха искали да общуват с човека на снимката.

Резултатите са интересни, но не и изненадващи – недоспалите получили по-ниска оценка за актрактивност, а и повечето хора не искали да общуват с тях, защото „не изглеждат здрави“. „Болнавото излъчване, дали заради липса на сън или заради нещо друго, може да активира механизма за избягване на болести в околните“, казва изследователите.


КАКВО СЕ СЛУЧВА С КОЖАТА, ДОКАТО СПИМ


Д-р Гейл Бруър, експерт по психология в Университета в Ливърпул и член на Британската асоциация по психология, казва: „Оценката за атрактивност често е несъзнателна, но ние всички я правим и забелязваме дори малки неща. Като това дали някой изглежда уморен или болен. Искаме партньорите ни да бъдат секси и енергични. Това проучване е добро напомняне за това колко важен е сънят“.

Така че – всички по леглата!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser