Преминете към основното съдържание

Психология на мъжете златотърсачи

Чудили ли сте се какво търсят някои мъже в Интернет, когато никой не ги гледа? Психологът Ина Иванова разказва

© iStock

Самото заглавие само по себе си е скандално, но е отражение на реалността. Така че вместо да цъкате неодобрително с език, се огледайте и ще видите, че мъжете златотърсачи съвсем не са малцинство. Това може би ще ви помогне да предпазите себе си или вашите близки приятелки.

Откъде тръгна идеята за тази статия?

Чудили ли сте се какво търсят някои мъже в Интернет, когато никой не ги гледа? Хмм, не нямам предвид това, за което си мислите.

Ще започна с малко предистория. Регулярно се интересувам какви са думите и фразите, които хората пишат в търсачката на Google и благодарение на които откриват сайта на „Наука за хората“. Какво беше учудването ми когато видях следното изречение сред резултатите „как да разбера, че една жена е богата“.

Бях същисана. От една страна, защо нещо такова би водило към сайта, а от друга - защото вече имаме явно има изцяло нова порода мъже. Златотърсачи.

Но как се появиха те? Или винаги ги е имало, но никой не е говорил за тях...

Свикнали сме да асоциираме само жени с такова нарицателно.

Жените взеха властта и... свалиха гарда!

Факт е че все повече и повече жени са много високо образовани, заемат високи постове, постигат зашеметяваща кариера, пътуват по света и печелят много добре. Това обаче създава противовес със социалните норми, според които мъжът да е главата на семейството, той създава сигурност на жената и се грижи за нея.

Но всичко това вече не е норма, а остаряло схващане. Вече имаме жени, която могат да се грижат за себе си и нямат нужда от мъж да го прави за нея. Но това означава ли, че тя няма да има нужда от любов повече? Съвсем не, разбира се. Но това не е цялата картинка на ситуацията, в която се намира една такава жена.

Успялата жена е сочена с пръст като „кариеристка“. Наричана е „кучка“, ако отстоява мнението си. Казва й се, че има „твърде високи изисквания“, когато знае какво иска.

Да, всичко това е болезнено и ужасно нечестно. И неимоверно има своя ефект като принуждава такива жени да занижат критериите си, когато си търсят половинка. Това от своя страна създава благодатна почва за неподходящите мъже да се намърдат до такава жена и да се възползват от нея.

Как мъжете златотърсачи се възползват от това

Много по-лесно е да се наложи психологически натиск над някого, ако му се вмени усещане за несигурност. Именно това е стратегията на мъжа златотърсач. Той ще сканира за подходяща жена и ще използва всички най-добри номера, които има в аресала си в началото. Целите на такъв мъж са няколко: да плащате за негови (ваши) удоволствия, да ви забремени и като цяло да ви обвърже сериозно, включително и чрез брак. Като казвам сериозно обвързване, нямам предвид пълноценна връзка, а връзка, която е финансово изгодна за него. Все повече мъже гласно заявяват, че искат да се оженят за богата жена. Не очаквайте от такъв мъж да е особено грижовен към вашите нужди и чувства, не и в дългосрочен план.

Как да разпознаете мъжа златотърсач?

Изглежда финансово обезпечен

Мъжът златотърсач е подготвен за своята мисия. За да хване на кукичката си финансово независима жена, самият той се старае да имитира висок стандарт на живот. Дрехите му ще са само от скъпи марки, телефонът ще е поне за 2000 лв., автомобилът, който кара, ще е лъскав (нищо, че е на кредит и чиято месечна вноска вероятно заплащат дами, с които той е имал връзки преди вас). Той ще мирише на скъпо, ще се храни в скъпи ресторанти. Инстаграм профилът му ще се конкурира с лайфстайла на арабски шейх, дори това да няма особено общо с реалността.

Вълнува се от кариерата ви

Сигурно си мислите, че би било чудесно мъжът да се интересува от работата ви. Особено ако сега се опознавате. Той започва да задава въпрос след въпрос и вие вече се усещате как говорите ли говорите за своите кариерни успехи. Чувствате, че той наистина се интересува от вас... Внимание! Ако главното, което вълнува един мъж в началото на вашето запознанство, е това колко престижна е работата ви, най-вероятно се опитва да „калкулира“ в главата си колко точно печелите.

Разпитва за вашето семейство

Повечето мъже не биха разпитвали за вашето семейство в началото на запознанството, затова бихте били приятно изненадани, ако някой го направи, нали? Това обаче е един ловък ход, чрез който мъжът златотърсач иска да разбере дали произхождате от заможно семейство. Бъдете бдителни за въпроси, с които иска да разбере откъде са родителите ви, къде живеят, с какво се занимават и т.н.

По дрехите посрещат

Най-ценният актив на мъжът златотърсач е неговия външен вид. Той знае това и полага неимоверни грижи за себе си. Ходи редовно на фитнес, винаги е с отлично фризирана коса, облечен е по последна мода. Вероятно дори ходи на различни козметични процедури, с които да поддържа кожата си по-перфектна и от вашата. Маникюр и педикюр също може да са част от неговата рутина.

С широки пръсти е

Най-лесно се харчат чужди пари и такива, за които не е положено усилие да бъдат изкарани. Това важи с пълна сила за мъжа златотърсач. Той иска най-скъпото за себе си и затова ще започне да прокарва идеята си като ви поощрява да харчите много повече за вас самата. Това неминуемо ще доведе до момента, в който излизате на пазар, за да купувате скъпи дрехи за... него. Или пък да се сърди, че купувате за себе си, без да му дадете „утешителна награда“ под формата на луксозна покупка.

Не плаща сметката. Никога.

Мъжът златотърсач има редица умения и едно от тях е да умее ловко да се измъква от момента, в който е време да се плати сметката и да остави това удоволствие на вас. Замислете се, как така винаги все си забравя портфейла и винаги му се дохожда до тоалетната, когато сервитьорът носи сметката?

Иска да има достъп до парите ви

„Но, нали се обичаме и си имаме доверие, защо не ми дадеш пин-а на твоята карта?“ Е, дори да не подходи толкова директно, мъжът златотърсач е умен и ще извърти ситуацията така, че най-вероятно сами ще връчите в ръката му вашата дебитна карта.

Твърде красив е, за да работи

Да, точно това си мисли. „Как ще им работя цял за мижави пари?!“ Общо взето той винаги е „в търсене на себе си“, на призванието си и т.н, и т.н. Но не и в търсене на работа. В един момент усещате, че буквално отглеждате едно голямо дете. Не очаквайте такъв мъж да иска да се доказва в кариерата, да изгражда собствен бизнес или да прави каквото и да е, за да плаща сам за лайфстайла, който счита, че му се полага по право.

*Ина Иванова е организационен психолог и съосновател на „Наука за хората“, компания, специализирана в провеждането на обучения по ефективно общуване и невербална комуникация.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser