Преминете към основното съдържание

Пълни салони за „СВЕТИЦАТА“

След дълго очакване и почти едногодишен труд на театралната сцена на София се появи нов шедьовър

Актьорът Светозар Кнезовски и неговия екип успяха съвместно с културния център The Art Foundation да претворят един от най-хубавите текстове на Габриел Гарсия Маркес - „Светицата“ - във въздействащ моноспектакъл.

Спектакълът е базиран на едноименния разказ на Габриел Гарсия Маркес от сборника „Дванайсет странстващи разказа“. Действието се развива в една от молитвените зали на Апостолическия дворец във Ватикана. Кардинал Барча разказва на останалата част от курията историята на Маргарито Дуарте. Един баща, който вече 22 години се бори с администрацията на Ватикана за да канонизира отдавна починалата си дъщеря, чието тяло е нетленно и доказано безтегловно. Драмата на този човек достига до кардинал Барча и той се заема да му помогне.

Целта на екипа в моноспектакъла е да се изследва допира на човека с нетленните неща в живота, с божественото и по този начин да се обърне внимание върху позабравените в съвременния свят християнски ценности, като състрадание, себеотричане, смирение и вяра в победата на доброто. Основна задача на екипа е публиката да си тръгва от салона изпълнена с надежда за успех на собствените си планове и мечти, колкото и да са непостижими и невероятни.

Магическият реализъм на Маркес е двигателят на проекта. Всичко изглежда мистично и изпълнено с религиозен оптимизъм чрез средствата на театъра. Осветлението е приглушено, а музиката е нежна и въздействаща. Отношенията между персонажите са представени от актьора тихо, като в изповед, като в молитва, като споделяне между близки.

Хората, към които е насочено посланието са всички, които обичат да ходят на театър и се интересуват от творчеството на легендарния писател Габриел Гарсия Маркес.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser