Преминете към основното съдържание

Пътешествие, вдъхновено от новия сериал на BBC „Миниатюристът“

Обсебващият трилър е за най-богатия квартал на Амстердам, но истинските снимачни локации са приказни кътчета в Холандия и Англия
Ричмънд на Темза
Ричмънд на Темза © iStock

Няма начин да не сте чували вече за „Миниатюристът“ – минисериалът, който дебютира по BBC на Коледа. А ако не сте, съвсем скоро, сигурни сме, ще започнете да се вълнувате от него. Трилърът в три части по бестселъра на Джеси Бъртън, издаден и у нас от Ciela, ще дебютира и в България навръх Лазаровден и Цветница!

Спиращите му дъха сцени разказва историята за дом, където под повърхността на красотата и високата класа надничат забранени страсти и опасни тайни. В главната роля – на Нела Ортман, влиза Аня Тейлър-Джой, позната ни от „На парчета“, „Морган“ и „Вещицата“.

Зад стените на охолството

В далечната 1686 г. 18-годишната Нела влиза в голяма къща в най-богатия квартал на Амстердам. Изпълнена с надежди и мечти, тя е дошла от тихата провинция, за да започне нов живот като съпруга на заможния търговец Йоханес Бранд. Но вместо от него, е посрещната от студената му сестра Марин и бързо разбира, че в техния дом нищо не е такова, каквото изглежда.

© Epic Drama

Когато Йоханес най-после се появява, той ѝ носи необичаен подарък – куклена къща, копие на техния дом. Тя ще се мебелира от изкусен миниатюрист, чиито мънички произведения показват какво се случва в дома по неочаквани начини и изглежда предричат бъдещето с притеснителна точност.

На юг от Амстердам...

„Миниатюристът“ рисува разточително заснета картина на Амстердам от XVII век, гъмжащ от живот град в сърцето на Златната ера на търговията и предприемачеството.

© iStock, Канал Рапенбург в Лайден

Но докато книгата е изцяло фокусирана върху Амстердам, тв адаптацията трябва да търси и други локации за филмиране на историческата драма. С множеството си неонови табели, Амстердам е прекалено модерен в днешно време.

Затова продукцията намира по-подходящ екстериор на юг, в холандското градче с най-стария университет в страната – Лайден.

...и на юг от Лондон

Историческият канал Репенбург в Лайден е съвършеният декор за много от красивите снимки по вода. А улиците му се превръщат във филмовите улици на Амстердам от минисериала.

© iStock, „Хам Хаус“

Новият дом на Нела пък изобщо не е в Холандия. Всъщност, той е вдъхновен от „Хам Хаус“, в Ричмънд на Темза, Англия. Историческата къща с градини само на 200 м от река Темза е е на юг от покрайнините на Лондон и е била декор и на филми като „Анна Каренина“ (вместо покоите на Вромски), „Младата Виктория“ (вместо двореца Кенсингтън), „Никога не ме оставяй“ (общежитието в Хейлшам).

Много от интериорните снимки са правени в „Ланглибъри Хаус“ в Хертфордшир, също в Англия.

Впечатляващ дебют

Тв адаптацията в три части ще дебютира по новия драматичен канал Epic Drama в 22:00 часа на 31 март, събота, и ще продължи в следващите две вечери до понеделник, 2 април, в същия час.

© Epic Drama, Аня Тейлър-Джой и Алекс Хасел

Звездният му състав, освен Аня Тейлър-Джой, спечелила награда за най-впечатляващ дебют в Кан миналата година, включва и Ромола Гарай (в ролята на враждебната Марин) – aктрисата, номинирана за „Златен глобус“ за ролята си в минисериала „Ема“. Алекс Хасел, когото наскоро гледахме в „Субурбикон“ на Джордж Клуни, пък е мистериозният Йоханес.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser