Преминете към основното съдържание

Радина Кърджилова: „Без Деян нямаше да се справя“

Майка в живота, учителка пред камера, щастлива повече от всякога. Докосваме се до усещането за Радина зад кадър по повод най-новия филм с нейно участие – „XII „А“
"Вече не обичам само един, а двама човека повече от себе си."
"Вече не обичам само един, а двама човека повече от себе си." © „А+ФИЛМС“

Радина Кърджилова снима сцените от „XII „А“ броени месеци, след като роди. В паузите между снимачните часове кърми сина си Христо в каравана на терен и го поверява на грижите на баща му – Деян Донков, който е неотлъчно с тях през целия филмов процес. „Без Деян нямаше да се справя“, споделя ни Радина тази есен. Онзи сезон, когато най-силно усещаме носталгията по лятото и правим най-много равносметки. Питаме я и за нейните. И виждаме в тях едно босо, танцуващо и усмихнато момиче!

При последната ни среща синът ти Христо все още не беше част от твоя живот. Какво се промени за теб оттогава?

Това, че станах майка. Че вече не обичам само един, а двама човека повече от себе си.

Децата са герои и на новия филм с твое участие – „XII „А“. Имаше ли нещо, с което те провокира този филм, въпроси, които да си задаваш заради историята, която той разказва?

Ролята е дълбока и изследваща живота на един човек, който се бори с него, и пътя на една жена, която от едни разглезени, агресивни и не-обичащи се хора иска да направи от тях воини, уважаващи себе си и ближните.

"Имах бурно тийнейджърство"

Смятам, че този мост между учител и ученик е много сложен и иска много отдаденост и компромиси. Има силна духовна връзка и траен отпечатък в съзнанието на един млад човек, ако неговият преподавател е успял да проникне дълбоко в него и неговите терзания. А на тази възраст те са много.

Имаше ли конкретна учителка, към които се връщаше в спомените ти, за да се вдъхновиш за ролята на Лина?

Не. Водеше ме интуицията ми.

© „А+ФИЛМС“, Радина снима сцените от „XII „А“ броени месеци, след като роди

Предишния филм – „XI „А“, спечели сърцата на публиката. В сегашния 12-окласниците са по-нахакани, самоуверени, шури. Ти самата била ли си някога бунтаря, лошото дете, непокорната Радина?

Да, не искам да се повтарям. Имах бурно тийнейджърство.

А какво дете ти се струва Христо?

Христо е най-усмихнатото дете. Смел е като баща си и любвеобилен като майка си.

Какво ви дава – чувствате ли се например повече семейство, откакто имате свое дете?

Подари ни една любов, която не може да се опише с думи.

Как успяваше да съчетаваш грижите за Христо със снимките за филма? Тогава той трябва да е бил съвсем малък, на няколко месеца.

Деян беше до мен през целия снимачен процес. Без неговата помощ нямаше да се справя.

"Дарин Ангелов е страхотен партньор"

Колегата ти Дарин Ангелов, с когото си партнирате в „XII „А“, също е татко. Както и продуцентът Дейвид Варод, който казва, че от тук нататък предпочита да се съсредоточава върху такъв тип семейни филми, филми за взаимоотношения. Звучи като да сте били на една вълна с екипа. Как се чувстваше като част от него?

Дарин е страхотен партньор. Разчитах на него, раждаха се страхотни идеи по време на снимки и имаше много забавни моменти

Къде можем да те гледаме и на сцена?

В „Театрална Работилница Сфумато“, Народен Театър и Театър на Българската Армия. Репетирам с Маргарита Младенова „Идиот“ по Достоевски, с Галин Стоев „Танцът Делхи“ на Иван Вирипаев и спектаклите, които играя в Армията.

© „А+ФИЛМС“, "Щастлива съм повече от всякога!"

Не можем да си спестим и въпроса за бързото ти влизане отново във форма след раждането! Как го постигна?

Тренировки, здравословно хранене и сън.

Кулминацията във филма е абитуриентския бал. Ти какво помниш най-силно от твоя?

Класическото събуване на токчетата, сълзи и танци.

Ако се сравниш с онова момиче  – Радина от тогава, и днешната Радина, на прага между лятото и есента, каква ще е равносметката? Щастлива ли си?

„Пътят на Радина“... (Усмихва се.) Дали съм щастлива? Повече от всякога!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser