Преминете към основното съдържание

Равенството между половете уеднаквява телата ни

Колкото повече се държим като мъже, толкова по-близка до типичната за мъжете фигура развиваме
Да, телата ни се адаптират!
Да, телата ни се адаптират! © iStock

Нашето поколение жени е много по-близо до половото равенство, в сравнение с прабабите ни. Съответно, днес се държим много повече като мъже, отколкото жените преди нас.

В крайна сметка, сега вече можем да гласуваме, да пием алкохол, да се състезаваме в силови спортове. Следваме в университети и после преследваме мечтите си в кариерата. И – да, говорим свободно за секс.

Това, последното, е повод социални и всякакви други изследователи да говорят за „глобална сексуална революция“ и с нея да обясняват промяната в начина ни на живот. Но ирландският учен Найджъл Барбър предпочита да заложи на биологията и еволюционния подход, докато се опитва да разбере защо поведението ни – сексуално и не само – днес е различно. И по пътя на тези размишления стига до интересни изводи за промените в женското тяло!

Трите обиколки

Има различни възможни обяснения за поведенческите промени в новите поколения жени, смята Барбър, но в основата на всичко е биологията. И по-точно – хормоните.

„Те се влияят от поведението, след което новите им нива му повлияват по обратния път, затваряйки кръга на причината и следствието. Тъкмо затова са най-важната брънка във веригата, само чрез тях можем да разберем промените в типичното за даден пол поведение.“

Доводи в същата посока дава и антропологът Елизабет Кашдан от Университета на Юта, която публикува свое изследване върху промените в женското тяло. Според наблюденията на Кашдан, то вече не е с формата на пясъчен часовник като при Мерлин Монро – с фина талия и пищен бюст. В повечето съвременни общества жените всъщност са по-широчки в кръста и изравняването на трите обиколки – гръдна, талия и ханш, прави вида на нежния пол все по-андрогенен.

Ах, тези хормони!

Антроположката обяснява отпускането на дамския колан с балансирането на знака за равенство между половете. А също и с недохранването в други, не толкова развити култури, като при племето Зулу например.

И в двата случая, казва Кашдан, жените живеят в стрес, че върху тях е отговорността да осигурят прехрана за децата си. Напрежението покачва нивото на тестостерона им, като така увеличава издръжливостта, силата и конкурентоспособността на тези жени, но повишава и количеството мазнини, складирани около талията им.


ИМАТ ЛИ МЪЖЕТЕ ПМС?


„Лека-полека измененията във фигурата я правят по-малко женствена“, казва антроположката, сравнявайки съвременната средностатистическа жена с предшественичките ѝ от 50-те години на миналия век. Тогава дамите са се омъжвали по-млади и не са мислели за кариера.

В мъжкия свят

„Жените се адаптират към новия модел в обществото, телата им също“, обяснява Найджъл Барбър и дава за пример дългия врат на жирафа – идеален за достигане на високите дървета.

„Приливът на тестостерон ги кара да се държат повече като мъже, но и да развият по-близка до типичната за мъжете фигура. Феномен, който им помага да са успешни в мъжкия свят на бизнеса, и който, между другото, важи и за силния пол.“

© iStock, Да сме еднакви е опасно, или пък тъкмо обратното... интересно?

Мъжете също се адаптират – ролево и физически, към нови задължения, като грижите за дома и децата, които доскоро са били типично женски, и това отключва в тях хормонални промени, които продължават да подхранват този кръг.

Означава ли той, че в недалечно бъдеще ние ще разхождаме бирени шкембета, а те – наедрял бюст? Че ще се превърнем в неразличими едни от други андрогини? Това ли се опитва да ни каже и новата унисекс мода? И какъв всъщност е изводът – че да сме еднакви е опасно, или пък тъкмо обратното... интересно?

Към следващото ниво

Според американската психоложка Сандра Бем, световнопризната заради работата си по темата за половете и андрогинността, всички ние сме микс от типично мъжки и типично женски черти.

Можем да избираме кои от тях да проявим в дадена ситуация и колкото повече опции за реакция имаме, т.е. колкото по-плаващи, вместо полово фиксирани, сме в поведението си, с толкова повече емпатия и разбиране разполагаме, за да се преборим с осакатяващите стереотипи.


РАВЕНСТВОТО МЕЖДУ ПОЛОВЕТЕ ВЛИЯЕ НА ДОБРИЯ СЪН


Нима това не ни дава и по-голям шанс да променим представите за секси така, че идеалът да пасва на нас, на съвременните ни форми, резултат от съвременните ни грижи, а не ние да се мъчим да се напъхаме в него? Руби Роуз и дузина андрогинни модели, които дефилират, без да се налага да се дефинират, вече тласкат двуизмерното мислене по отношение на половото визуално (само)определяне към следващото ниво.

Розово-синьо

Оставането на същото би било като да останем завинаги деца, чийто гардероб – наложен по нечия чужда воля – може да бъде само в розово, за момиченца, или само в синьо, за момченца. Или като да останем завинаги в епохата, в която панталоните са единствено за мъжете и в краен случай – за ездачките. С други думи, да останем там, където Шанел не съществува, а световните войни тепърва предстоят.

Вместо това, годината е 2018-а, а според последните проучвания на The Fawcett Society, водещата британска организация за полово равенство, все по-малък дял от новите поколения смята, че съществуват само два пола. Все по-малък дял вижда света в розово-синьо. И все по-малък дял се нуждае да ни сравняват с жираф, за да разбере, че еволюираме.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser