Преминете към основното съдържание

Равни обувки или на ток?

Някъде между комфорта и женствеността на пиедестал стои една цяла вселена от противоречиви мнения
© iStock

За жените и обувките може да се напише много, толкова много. Това са истории, които биха конкурирали дори пълния с чудеса свят от „Хиляда и една нощ“ на Шехерезада. И като съм подхванал приказната вълна, да припомня, че в една от най-обичаните от малките момичета приказки – „Пепеляшка“, загубата на една обувка превръща бедното момиче в принцеса. Не знам дали някой, дори и най-умелият разказвач на приказки, би се осмелил да оспори слабостта на жените към този моден артикул и фетишизирането му от страна на мъжете. Едва ли! И тук логично изниква въпросът не само за вида на обувките, но и за тяхната височина. Полярността и борбата на мнения е безмилостно жестока. „Не се страхувам от височини. Виждали ли сте обувките ми?!“, пита Кари Брадшоу. Да, всички сме ги виждали, но да погледнем сухата статистика.

Институтът по гръбначно здраве със седалище в Орландо провежда мащабно проучване, резултатите от което показват, че 28% от жените никога не са носили високи обувки, докато 72% от наследничките на Ева понякога носят високи обувки. Любопитно е и процентното разпределение в отделните възрасти на любителките на високи обувки. Най-висок е процентът между 18 и 24 години, дамите в диапазон 25-49 години са с 42%, докато тези в категория 50+ са 34%. Изследователите от същия институт също така предупреждават за вредите, които могат да нанесат обувките на висок ток, не че някой не е чувал за тях, дори и аз, най-малкото работя в дамски колектив. Неестествена промяна на позицията на гръбнака (изнасяне на гръдния кош напред, а на таза – назад), напрежение в колената и прасците, умора в глезените, което в дългосрочен план може да доведе до необратими промени, ако прекалявате, разбира се.

Факт е обаче, че жените на висок ток са приемани за далеч по-секси и като цяло за далеч по-успешни. Всъщност в своя първообраз токчетата не се свързват само с дамския гардероб, те са били един от белезите за аристократизъм, респективно знак за социална принадлежност и власт. Неведнъж съм казвал, че красивата обувка на тънък висок ток е несравнимо по-мощно женско оръжие от сълзите. Случайно ли е, че женските организации Leaders in Heels и Business In Heels използват за страниците си в социалните мрежи или за свое лого обувки на висок ток, и то в червено? Така че никоя дама около мен, колкото и да пърха с мигли, не може да ме убеди, че не е осъзнала силата на този тип обувки. Не само това, но и че ги използва в определени случаи.

Пак според изследване на Института по гръбначно здраве високите токчета са предпочитани за специални поводи като сватби, честване на годишнини, след това се нареждат любителките на танците и жените, за които кариерното развитие е особено важно. Около мен обаче въпросът за пълна отдаденост на ниските или високите обувки днес не е на дневен ред. В свят, в който да си горд собственик на колоритни маратонки с дебели подметки, е почти задължително, обувките на токчета отстъпиха позиции. Поне така твърди колежка, която се „разписва“ най-редовно от цялата редакция по културни събития и нощни клубове. Интересно, като се има предвид, че последните й две попълнения на рафта за обувки са на ток. Чифт сандали в черно и бяло на масивен ток и модел с зашеметяваща височина, и то в червено, почти като ходеща реклама на Leaders in Heels и Business In Heels. Така че отговорът на въпроса „Ниско или високо?“ не е еднозначен. Първата стъпка към него обаче е да определите целите и след това да вземете решение – според ситуацията.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser