Преминете към основното съдържание

Раздяла преди родилното: България е на първо място в Европа по извънбрачни деца!

„Успех с раждането и сбогом, скъпа!“ Броят на бременните жени, чули реплики в този стил, не е за подценяване. С какво се сблъскват изоставените майки след това?
© iStock

Когато за пръв път прочетох за раздялата на известен футболист с бременната тогава негова приятелка, се опитах да се сетя за други известни двойки с подобна история. Българските примери са два-три от попфолк средите, а световните – малко повече, но отново единици. Помислих си, че изоставените бременни майки са по-скоро изолирани случаи. Само че случайно попаднах на интернет форум за тези жени (после се оказа, че има още поне пет други такива форума) и осъзнах: само у нас те са хиляди!

Статистика от сълзи

И всяка има покъртителна, лично изстрадана любовна история, от която са й останали не само спомени, но и един нов малък човек. Напъхани в таблиците със статистики, наранените чувства изглеждат така: повече от половината деца, родени през последните години в България, са извънбрачни. Точната цифра е 58.8% по данни на Националния статистически институт за миналата година, което поставя България на първо място по този показател в Европа. Разбира се, това не означава, че всички те растат без единия си родител. В повечето случаи майката и таткото просто не са сключили брак и живеят на семейни начала. Голям обаче е и броят на бебетата с неизвестен баща: около 20% от новородените. Което означава 20% самотни майки!

Втори шанс

Някои от тях успяват да се съберат с бащата на детето на по-късен етап. Обикновено мъжът първоначално е бил изплашен от голямата отговорност, а при появата на бебето е пожелал да се върне – от умиление например. Само че повечето такива истории приключват с нови разочарования. Показателно е поведението на бившия футболен вратар Оливер Кан. През 2003 година той изоставя съпругата си Симоне (тогава бременна с второто им дете) заради 21-годишната барманка Верена Керт. До този момент Оливер и Симоне се радват на семейно щастие – неразделни са от 17-годишни и имат брак от близо пет години. Това не попречва на немския национал публично да афишира връзката си с младата барманка. Когато все пак Оливер решава да се завърне при жена си, тя му дава втори шанс. Не след дълго обаче той отново й изневерява – този път с моделката Жилиа Зийгел. Преди две години Оливер приключва с професионалната си кариера и обещава да се посвети на семейството си. Вместо това се стига до развод.

Двете роли

Не всички майки, зарязани пред родилното, са самотни – от гледна точка на правната терминология. Симоне е преживяла доста самотни моменти, но не попада в тази категория. „Самотна майка означава, че тя е разведена, вдовица или неомъжена и сама се грижи и осигурява средствата за детето“, обясняват юристи. „Не са самотни майки онези, които получават издръжка за детето, живеят на семейни начала с бащата или са сключили брак с друг мъж.“ А какво казват психолозите? На останалата сама бременна жена ще й се наложи да играе ролите и на майка, и на баща. Това означава: да е едновременно и нежна, и строга, да умее да прощава, но и да изисква. В повечето случаи самотните майки успяват да влязат само в една от двете роли – или прекалено глезят децата си, или се отнасят твърде сурово към тях.

© iStock

Неочакван край

Повече за ролите сигурно може да сподели тенисистката Анастасия Мискина – първата рускиня с титла от турнира „Големият шлем“ (2004 година). Три години след триумфа си на корта Анастасия изживява тежка раздяла с хокеиста Константин Корнеев. Преди хежд тенисистката има кратки авантюри със свои колеги. Хокеистът обаче пленява сърцето й и я кара да преосмисли отношението си към сериозните връзки (Анастасия получава годежен пръсен за 137 хиляди долара). След неочакваната им раздяла обаче 26-годишната тенисистка разбира, че е бременна, и изпада в тежка депресия. За да преглъне сълзите, тя заминава за Дубай, наема там луксозна вила, в която се уединява. Девет месеца по-късно на бял свят се появява първият й син – Женя!

Свръхзагриженост

Най-честата грешка на майките, отглеждащи сами децата си, е проявяването на прекалена загриженост като компенсация за липсващия втори родител. Психолози я наричат „родителска свръхпротекция“. Заради нея обаче детето израства като цвете в саксия – плахо, неуверено и неспособно на самостоятелни решения. Вероятните последствия: в бъдеще порасналото момче трудно ще се реши да създаде семейство и ще предпочита брак с по-възрастна жена, която ще му напомня за майка му; порасналото момиче също ще търси по-възрастни мъже, в които ще виджа образа на своя непознат баща. В по-късен етап има опасност изоставената жена да предаде огорчението си от мъжете на своята дъщеря и малкото момиче да презира всички мъже, приемайки ги за еднакви, тоест – като бащата, който му е обърнал гръб.

Сама, но не и самотна

С подобни тънкости във възпитанието на своите деца се сблъскват актрисите Рийз Уидърспун и Лив Тейлър. Първата преживява болката и унижението от раздялата си с актьора Райън Филип през 2007 г. Година по-късно става ясно, че Филип е имал връзка с колежката си Аби Корниш не само след, но и преди развода. И до днес Уидърспун се грижи за малките Ава и Дийкън, води ги на уроци и занимания, но вместо да се превръща в свръхмайка, тя постига баланс, като намира време и за себе си, за разкрасителни процедури и за срещи с мъже. Колежката й Лив Тейлър също е сама, но не и самотна: тя се разделя със съпруга си – рокаджията Ройстън Лангдън, но 6-годишният им син Майло всеки ден й казва колко е красива.

© iStock

Потискащата липса

Внимание: липсата на достатъчно любов в семейството може да доведе до нещо, което специалисти наричат „семейна депривация“ (състояние на лишеност, която потиска детето). От нея могат да страдат момичета и момчета, които са загубили родител, преди да са навършили 16 години. В колкото по-ранна възраст са се разделили техните майки и бащи, толкова по-голям е рискът от психочни и невротични разстройства при децата, обясняват психолози. В това отношение най-застрашени от този тип депривация са деца, изоставени от единия родител още преди или около раждането. Често момчета, лишени от баща, в по-късен етап се насочват към бойни спортове, защото у тях се поражда желание да бъдат силни и да могат да защитават себе си и семейството си.

Всяко зло за добро

Много майки успяват да компенсират липсата на другия родител, когато срещнат нов мъж, много по-достоен за баща от бившия партньор. Като Хайди Клум например. В началото на 2004 година босът на „Ферари“ Флавио Бриаторе я зарязва бременна в шестия месец. Още преди дъщеря им Лени да се роди, моделката намира утеха и опора в „певеца с меден глас и златно сърце“ Сийл. Той осиновява дъщерята на Хайди и я приема за тяхното първо дете. Днес двамата се радват на още три деца.

Трите букви

ДНК – три букви, на които изоставените майки възлагат големи надежди. Ако бащата отказва да признае детето и майката заведе дело за доказване на бащинството, ДНК тестът е рещаващ. Препатили жени обаче предупреждават, че спечелването на такова дело е нож с две остриета. От една страна, бебето ще получи името на бащата, както и издръжка от него, от друга – майката ще е длъжна да се съобразява с него при подаването на документи за детето, при пътуването с детето в чужбина...

Бащата, когото всички искат

Подобни съображения не успяват да спрат желанието на Мелани Браун за мъст (или за справедливост – зависи от гледната точка). Известната Спайска беше изоставена бременна от Еди Мърфи преди четири години след кратък флирт. Когато Мелани ражда сина им Ейнджъл Ирис, записва фамилията на Мърфи в акта за раждане. Комикът обаче отрича да е таткото: „Не зная чие е това дете. Не си правете прибързани заключения!” Стига се до ДНК експертиза, която потвърждава бащинството на Еди Мърфи. В първото си интервю след раждането Мелани заявява: „Това, което искам, е отговорен баща за сина ми!“ Същото желаят и всички останали майки. И децата им.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser