Преминете към основното съдържание

Различната Тилда Суинтън

Екскузивно за elle.bg публикуваме продължението на интервюто с Тилда Суинтън, което можете да прочетете в ноемврийския брой на ELLE
© Getty

Интервюто е предоставено от „Форум Филм България“

Гола глава и будистки дрехи – ако не знаете, че Древният всъщност е Тилда Суинтън, може и да не я познаете. Но определено ролята в хитовия „Доктор Стрейндж“ много й отива. Древният е лечителят, който приема Стрейндж в храма и разкрива у него способности, за които дори самият той не подозира. Вижте продължението на интервюто с Тилда Суинтън за приключението „Доктор Стрейндж“, което можете да прочетете в ноемврийския брой на ELLE.

Тилда, дадоха ли ти насоки за Древният?

Показаха ми комиксите, прочетох и оригиналната история за д-р Стрейндж. Когато разбереш идеята и си представиш какво ще бъде, резултатът е страхотен.

Чете ли много комикси?

Прочетох няколко от комиксите за „Доктор Стрейндж“ веднага щом приех поканата да работя за филма. Но се фокусирах главно на пейзажа като нещо напълно независимо от комикса.

Как Древният еволюира?

Една от най-големите привилегии на Marvel е това, че те правят филмови адаптации на истории, които постоянно се адаптират и от други графични артисти. Нещо като Братя Грим или Ханс Кристиан Андерсен, които превръщат в приказки истории, разказвани от хората преди векове. В адаптациите има гъвкавост, защото изходният материал не е толкова стриктен. Ние бяхме наистина свободни. В комиксите Древния е изобразен като 100-годишен тибетски монах, а всъщност е бяла жена. Харесва ми това, че Marvel си представя едно от най-силните същества в тяхната вселена като жена, и то – жена на средна възраст.

© Getty

Как изглежда Древният?

Нито млада, нито стара – т.е. без време. Постигнахме нещо сурово, просто и модерно, в което обаче има и архаична нотка.

Наложи ли се да тренираш, за да усвоиш движенията?

Работихме с феноменалния екип на Marvel, с група смели артисти, както и с Джулиан Даниелс, който ме научи на специфичните движения на ръцете. Сякаш бях в училище. Трябва да направиш нещо, което изисква определена дисциплина или определени традиции, нещо, което никога не си правил.

Каква е връзката между Стрейндж и Древният?

Стивън Стрейндж е брилянтен, арогантен, титулуван неврохирург, който е в Ню Йорк, за да помага на хората, но и да обира лаврите от работа си. Той е супер богат, но не се интересува от духовността. Преживява автомобилна катастрофа и не може да използва ръцете си. Изхарчва всичките си пари за операции, за да може ръцете му да се оправят, но това не се случва. Накрая изчерпва всички варианти. Чува обаче за легендарен лечител в място, наречено Камар-Тадж в Катманду и буквално дава последните си пари за билет до там. Той отива до Непал и открива Древният, който не е точно това, което е очаквал. Но когато тя му показва способностите си, Стрейндж разбира, че има какво да научи и връзката им еволюира в ментор-ученик.

Кадър от филма "Доктор Стрейндж"

Това ли е филмът с най-внушителните ефекти, по който си работила?

Всъщност малкото студийни филми, в които съм участвала, са били именно филми с ефекти. Всички са експериментални за мен. Дори и през 90-те, когато с Дерeк Джaрман снимахме пред собственоръчно направени сини екрани. Това просто е следващото поколение и е среда, в която се чувствам доста удобно.

Защо Бенедикт е перфектният д-р Стрейндж?

Бенедикт има ум и капацитет, за да играе наистина арогантни герои, както знаем от „Шерлок“. Стрейндж обаче преживява просветление на духа във филма и мисля, че на Бенедикт това много му харесва. Той е най-добрият избор, а и брадата и плащът му стоят страхотно.

Кадър от филма "Доктор Стрейндж"

„Доктор Стрейндж“ е по екраните от 4 ноември.

Кадър от филма "Доктор Стрейндж"

Текст Велина Василева

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser