Преминете към основното съдържание

Разни хора, разни... начини на разболяване

Как да откриете кой тип пациент сте според китайската медицина, за да разберете от какви болести и как да се пазите
© Thinkstock

Настивате ли всеки път, когато попаднете на течение? Сухият въздух в офиса отключва ли алергията ви? Или пък стомахът ви страда след поредния студен коктейл? Обърнете внимание на какво, кога и как реагира вашето тяло, защото според традиционната китайска медицина това ще ви помогне да определите от кой тип заболявания сте най-застрашени.

„Тази медицина учи лекарите да разчитат повече на сетивата и на клиничния си опит, да разбират повече за пациента от неговите очи, език, устни, кожа“, обяснява д-р Емил Илиев. Той е председател на Дружеството по традиционна китайска медицина. „Ориентир е т. нар. „китайски синдром“, който се състои от много и различни симптоми.“

Като причина за болестта древните китайци посочват 5 вътрешни (емоционални) и 5 външни (физически) фактора. Последните определят и 5 типа хора с предразположеност към 5 типа заболявания.

1. СУХОТА

Характеристики: Хората от този тип са високи, слаби, леко прегърбени. Те са без чувство за хумор, обикновено не обичат да общуват много-много. Могат да имат суха кожа, пърхот, сухи и цепещи се устни или усещане за сухота в устата. Сухотата обаче може да е свързана и с храносмилателния тракт, особено с дебелото черво, и да се изразява като хроничен запек.

Опасности: „Смущенията в червата не бива да се подценяват - голяма част от имунната система е концентрирана в тях“, предупреждава д-р Илиев. Според него страдащите от хроничен запек са застрашени не само от по-невинни оплаквания като колит, но и от ракови заболявания. „В традиционната китайска медицина дебелото черво е тясно свързано с кожата“, допълва специалистът. „Ако то не функционира правилно, организмът не успява да елиминира всички ненужни и токсични вещества. Те ще започнат да се отделят чрез мастните жлези, което ще се отрази негативно на самата кожа.“ Хората тип Сухота не бива да пренебрегват и органите на дишането – от ноздрите до алвеолите на белите дробове. „Пациентите, които обитават сухи помещения, обикновено имат дихателни проблеми и се оплакват от възпаление на носоглътката. Ако детето ви получи алергия, това може да се дължи до голяма степен на сухия въздух, който диша!“

Какво да правите: Поставете овлажнители в стаите и проветрявайте често. Парното и климатиците се отразяват пагубно на влажността на въздуха. Следете показателите й у дома и в офиса с хигрометър. Те трябва да са 45-60%. Тази норма се отнася за всички типове, но Сухота е по-податлив към „изсъхване“ и трябва да живее в комфортна откъм влажност среда. Спазвайте формулата за пиене на течности: теглото, умножено по 0.03. Например ако тежите 50 килограма, пийте по 1.5 литра течности на ден.

2. ВЛАЖНОСТ

Характеристики: Хората от този тип имат мазна кожа, склонност към бързо омазняване на косата, разширени вени на краката и лошо кръвоснабдена кожа. Те се движат бавно и имат характерните черти на флегматиците. Често са с подпухнало лице и уморено, апатично излъчване. Оплакват се от подувания, отоци, хронични диарии, ставни проблеми.

Опасности: При редуциране на защитните сили на организма, особено при хронични диарии, често се появяват симптоми на подуване, чувство на пълнота, изтръпване на крайниците и лесна уморяемост. Това са типични характеристики на болестите тип Влажност. „Подобно обезводняване на организма може да бъде животозастрашаващо. Тези хора трябва да обръщат специално внимание на своя далак. От гледна точка на китайската медицина той е символ на храносмилането като функция и регулирането на течностите в организма“, обяснява лекарят.

Какво да правите: Следете дали устните ви са сухи, дали нямате чувство на сухота в устата. Наблюдавайте дали понякога ви се подуват лицето, коремът или ставите по крайниците. При наличие на подобни явления веднага променете вашето хранене! Закусвайте редовно, предимно с топло сварени житни култури: просо, елда (познато и като гречка), овесени ядки и негрухано жито заедно с плодове (най-вече ябълки, защото те са най-полезният за храносмилането плод). Опитайте се да ядете винаги топла и сготвена храна – и за обед, и за вечеря. И вечеряйте между 18 и 19 часа.

3. СТУД

Характеристики: Хората тип Студ са тихи, слабо контактни и с бавни движения. На тях винаги им е студено и често ходят неадекватно облечени. На места, където другите стоят по риза, те са доста по-навлечени. Имат студени крайници и лесно настиват. По време на грипни епидемии са по-застрашени и трябва да вземат бързи превантивни мерки.

Опасности: Тип Студ обикновено се оплаква от ниско кръвно налягане, склонен е към анемии и заболявания на пикочно-половата система. При него често се наблюдават проблеми с кръвоносните съдове като съдови спазми, болестта на Рейно (при нея пръстите избеляват и стават безчувствени). Студът прониква през краката, гърба и главата. Понякога обаче се наблюдават директни атаки в някои органи: ако например през зимата дишате с отворена уста, ще се разболеете. „В такива случаи китайците казват, че студът е проникнал в белия дроб. Той може да попадне директно и в стомаха. Това се случва най-често през лятото, когато се консумират ледени напитки. В такива случаи настъпва бърз спазъм на мускулатурата и стомашната секреция рязко намалява. Ако това се повтаря често, не се чудете защо стомахът ви боледува“, предупреждава д-р Илиев.

Какво да правите: При правилно дишане през носа, дори при температури от минус 20 градуса, поетият въздух се затопля до 37 градуса, преди да попадне в белия дроб. Можете да поддържате това съвършенство, като се научите да дишате правилно. Избягвайте студените питиета. В летните жеги по-добре консумирайте топли напитки, след употребата им ще почувствате значително охлаждане. Хората тип Студ могат да се предпазват от настинки с акупунктура и мокса терапия. След няколко такива процедури студените крака се затоплят.

4. ТОПЛИНА

Характеристики: Хората тип Топлина са с фино телосложение, редуцирани подкожни мазнини и силно изразена мимичност. Те са оптимисти, активни и подвижни, стремят се към успехи, но често са и много неврастенични. На тях винаги им е топло. Обичат да фантазират и са родени мениджъри.

Опасности: Този тип най-често се оплаква от сърдечно-съдови проблеми, тъй като топлината атакува сърцето. Страда от високо кръвно налягане, безсъние и хиперфункция на щитовидната жлеза. Климактеричният синдром при жените също се разглежда като болест тип Топлина. Топлината може да попадне в тялото по четири начина. Единият е чрез директно изгаряне – например слънчево изгаряне. Вторият е чрез преобразуване на външни фактори като вятър и студ в топлина. „Ако имате грип например, първия ден ще се оплаквате от запушен нос, студени крайници, болки във врата, но до следващия ще вдигнете висока температура.“ Другите две проявления на топлината са чрез функционални смущения на вътрешните органи и чрез емоционални въздействия.

Какво да правите: В най-горещите дни хората тип Топлина трябва да избягват излагането на слънце и физическите натоварвания. В случай на слънчево изгаряне се прилагат охлаждащи мазила и студени компреси. Кожните изгаряния третирайте с компрес от настърган суров картоф, а локалните възпаления на кожата – със студени бани или компреси с отвара от смрадлика. Ако пък имате силно зачервяване на очите, поставете за 20 минути върху клепачите компрес от настъргана ябълка – идеална терапия при възпалителни заболявания на конюнктивата. Високата телесна температура се сваля, като се обвие тялото с кърпи, напоени с разтвор от оцет и вода.

5. ВЯТЪР

Характеристики: Хората тип Вятър са здрави, атлетични и имат решително излъчване. Това са т. нар. родени предприемачи и ръководители - енергични, реалистични и прекалено самоуверени. Често обаче са и лесно раздразними, избухливи и нерядко – несправедливи. Обикновено говорят ясно и на висок глас. Когато описват този тип, китайците имат предвид не само вятъра като течение и турболентност, но и характеристики като „внезапен“, „променлив“ и „подвижен“. Всички болестни процеси, които започват внезапно и могат да имат променлив характер по отношение на тяхната симптоматика, се отнасят към болестите тип Вятър.

Опасности: „Представителите на този тип често се оплакват от повишаване на кръвното налягане, коликообразни болки от различно естество (например жлъчни, бъбречни), както и от ставни болки. Хората тип Вятър са изключително метеочувствителни – изпитват дискомфорт при промени в атмосферното налягане“, обяснява д-р Илиев. Понякога този дискомфорт настъпва не само при промяна на времето, но и няколко часа преди това. Неприятните усещания варират от обикновено неразположение до учестяване на пулса и дишането, промяна в цвета на кожата и в ритъма на работа на червата. Това обикновено обостря хроничните заболявания, болките в областта на сърцето и стомаха, страда и имунната система.

Какво да правите: Избягвайте да стоите на проветриви места. Пазете от течения най-вече врата си! Обърнете внимание дали работно ви място е в непосредствена близост до климатични инсталации. Това е опасно, особено през лятото, когато от тях духа студен въздух.

ЗАБРАНЕНИЯТ ПЛОД ЛЕКУВА!

© Thinkstock

Традиционната китайска медицина обръща специално внимание на лечебните качества на хранителните продукти. Най-важният от тях е... ябълката! „Тя въздейства върху функционалните кръгове на белия дроб, стомаха, далака, жлъчния мехур и чревния тракт“, убеден е д-р Илиев.

Освен това ябълките...

...тонизират Ин. Помагат при чувство на сухота или натрупване на слуз по дихателните пътища, кашлица при пушачи, суха кожа и бръчки. Можете да си помогнете, като наложите болното място с настъргана ябълка.

... трансформират проблемите тип Влажност. Помагат при повишен холестерол, ревматични болки, подагра, профилактика на ракови заболявания, атеросклероза и жлъчни камъни, при задебелени стени на жлъчния мехур, сърдечно-съдови заболявания, хронична екзема. В тези случаи ябълките се сваряват леко и се консумират като ябълков мус.

... извеждат Влажността и Топлината. Обелени и сварени ябълки помагат при диарии, гастроентерити, чревни инфекции, колити....

... елиминират Топлината. При простудни заболявания пригответе чай от ябълки (варят се обелките от кората).

... извеждат токсините. При отравяния с тежки метали и при лечения на обременени от лъчетерапия се ядат килограм и половина ябълки (заедно с кората и семките).

... регулират работата на червата. При забавена перисталтика и запек рано сутрин изяждайте една-две ябълки (може и сушени) или пийте прясно изцеден ябълков сок.

... тонизират Чи на далака и белия дроб. При обща слабост, анорексия, липса на апетит и при пациенти, които не могат да консумират суха храна, се пие компот от ябълки (плодовете се нарязват на малки парчета и се варят 30 минути в литър вода).

... тонизират кръвта. Затова се препоръчват при застрашените от инфаркт хора, а също и при безсъние.

Внимание: При прекомерна употреба на сурови ябълки може да се появи подуване на корема!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser