Преминете към основното съдържание

Развенчаваме 3 мита за тренировките

Всеки, който спортува, трябва да знае това
© iStock

За да си осигурите фигура-мечта, не е достатъчно само да си купите карта за фитнеса и да тренирате редовно. Има някои заблуди, на които робувате, без да знаете, че те саботират усилията ви. Вижте кои са.

Мит 1: Колкото повече се изморявате, толкова по-бързо получавате мечтания силует

Много трениращи вярват, че по-бързо ще постигнат резултати, ако тренират до припадък и полагат максимални усилия. Всъщност, за да изгаряте мазнини, трябва да си осигурите бавно натоварване, като се фокусирате върху пулса си. Съществува понятие „граница на аеробния метаболизъм“ - това е зоната на сърдечния ритъм, в която става отслабването. Например вашата аеробна зона може да бъде 135 удара в минута. Ако тренирате с този пулс, след 30-40 минути организмът ви ще започне да изгаря мазнини. Оказва се, че продължителните тренировки от около 40 минути с умерено темпо са по-ефективни за отслабващите, в сравнение с кратките интензивни и натоварващи тренировки.

Мит 2: Ако всеки ден се потите със спорт, няма нужда да внимавате как се храните

Не си струва да се заблуждавате, че след като сте изяли парче шоколадова торта и сте работили интензивно с тежести във фитнеса след това, ще оформите релефна мускулатура. Ако искате да натрупате мускулна маса, трябва да консумирате дневно около 1.5 кг протеини на 1 кг телесно тегло, но без никакви сладкиши и снаксове. Ако приоритет ви е да се освободите от излишните си килограми, не отивайте на фитнес гладни. По-добре се въздържайте от приемане на храна 2 часа след тренировки. Това ще ви помогне със сигурност да отслабнете. Но не се отнася до водата – трябва да я пиете преди, по време на и след тренировки.

Мит 3: След тренировка може да си позволите да се отпуснете

След тренировка не е добре веднага да стопирате с физическата активност. Както и преди тренировка мускулите трябва да се разгреят и затоплят за основните упражнения, така и след това те трябва да намаляват постепенно активността си. В противен случай рискувате да си докарате травма. Рязкото спиране на физическите упражнения води до следното: по време на тренировки в организма се отделя млечна киселина. За да се освободи той от нея, е необходимо да се продължи активността с по-забавено темпо. Дори и спортистите, участващи в Тур дьо Франс, след всеки дълъг кръг колоездене продължават да въртят педалите. Може да правите например комплекс йога асани. Но разтягането след тренировка е задължително – то укрепва мускулите и активизира обмяната на веществата.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser