Преминете към основното съдържание

Развод и след развода... срещи: 5 правила, които да следвате, ако имате дете

И ако не искате само еднократно преживяване
© istock

Хората се разделят и това не е драма. Ако разводът е зад гърба ви и сте успели вече да се освободите от старите емоционални натрупвания, навярно сте готови да се върнете към живота и към... срещите. Когато детето/децата ви виждат, че излизате с други хора и го правите по правилния и здравословен начин, те ще имат възможността да се научат как да изграждат положителни взаимоотношения в собствения си живот.

Ето петте най-важни правила, които като майка е добре да спазвате, когато започнете да излизате по срещи след развода.

1. Първо и най-важно: определете време за себе си (и за срещи)

Много е лесно една жена да се изгуби в ролята на майка. А когато отглежда сама детето си, тя приема родителството за топ мисия, която често поглъща целия й свят и същество. Но преди да бъде майка, жената е жена, личност със свои интереси, желания и потребности. Приемете го, без да изпитвате вина, и определете една вечер от седмицата, която да е само за вас. Събота вечер може да е вечерта ви за срещи, но може и да е киновечер (нали сте наясно, че ходенете на кино сама отдавна не се счита за признак на отчаяние и самота). Определянето на време, ден от седмицата, е задължително, защото самотното родителство изисква перфектна организация.

2. Срещайте се с такива хора, в които разпознавате потенциални ролеви модели за вашето дете

Ако целта ви е дълготрайна връзка, значи трябва да мислите в перспектива. Представяте ли си детето ви да расте близо до този човек? На какво може да го научи той с личния си пример? Да, детето ви винаги ще си има баща, но той няма да е до него у дома. То ще общува много повече с човека, с когото сте избрали да продължите живота си. Затова превъртете нещата напред и направете необходимите наблюдения и изводи. Говорим за идеален вариант, неприятни изненади никога не са изключени, но все отнякъде трябва да започнете.

КАК ДА ВОДИТЕ ПРЕГОВОРИ... ЗА ДЕЦАТА С БИВШИЯ

3. Дръжте се така, както бихте искали да се държи и детето ви

Новите запознанства, срещите неминуемо ще предизвикат интензивни емоции у вас, бъдете подготвени. Това, че отново сте в играта, ще ви вкара в съвсем друг режим. Ще ви допадне най-вероятно усещането, ще искате да го удължите във времето, преди да се ангажирате във връзка. И това е хубаво. Както казахме в началото, вие сте жена на първо място, а всяка жена обича да бъде харесвана и желана. А и вие не търсите спешно заместител на бившия си съпруг, нали? Има време да превключите отново на режим семейство или съвместно съжителство. Забавлявайте се, но най-важното: нека това не е за сметка на самоуважението ви.

4. Представете новия човек до вас на детето си едва когато сте наясно, че тази връзка има бъдеще

Запознайте детето си с новия си приятел, след като последният вече официално е получил този статут. Изчакайте няколко месеца, дори и нещата да вървят добре, преди да въведете този човек в живота на детето си. Децата се привързват много лесно, освен това имат нужда да усещат сигурност, затова е по-добре да им спестите неща, за които дори вие самите не сте напълно сигурни.

КАК ДА ВОДИТЕ ПРЕГОВОРИ... СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА

5. Не ползвайте детето си като психотерапевт

Децата днес са много по-мъдри от реалната възраст, на която са. Често могат да ви изненадат с огромни прозрения. Това обаче не означава, че трябва да им споделяте всичко за личния си живот, не забравяйте: вие сте възрастният, те са децата. Тъй като децата искат да сте щастливи, ще се опитат да ви защитят и ще пораснат твърде бързо. Това може да доведе до проблеми в собствените им взаимоотношения, защото те ще се стремят да компенсират слабостта и уязвимостта, които родителят показва. Ако имате нужда от съвет, мнение или просто от слушател, се обадете на най-добрата си приятелка.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser