Преминете към основното съдържание

Развод, след който издържаме мъжа?!

Какво е справедливото решение за издръжка при разтрогване на брак, ако жената е била главният източник на доходи в семейството? Една история за развода на новото време
Тя плащала за чистачка и детегледачка, за да може той да преследва мечтите си.
Тя плащала за чистачка и детегледачка, за да може той да преследва мечтите си. © iStock

Преди година Ади, на 37 г., и нейният съпруг Филип решили да приключат брака си. Не им било лесно. Имали зад гърба си 17 съвместни години и две малки деца. Но с времето били замитали под килима оплаквания, спорове и огорчения, заплашващи всеки момент да възпламенят целия им свят.

През последната година двойката опитала да изглади различията си. Чели книги и статии по темата и прекарали часове на диванчето за терапия на не един провъзгласен за светило специалист. Но нещата така и не потръгвали. Накрая двамата се изморили.

Разделяне на семейния бюджет

Веднъж взели решението, двамата бързо задвижили процедурата. А тя включвала, в името на децата, срещи на неутрална територия с приятелски настроени посредници между двете страни и с цял екип психолози, специализирали в навигирането на семействата през минираната с емоции територия на развода.

Всичко като че ли протичало гладко, докато съветниците не изискали от Ади и бъдещия бивш да седнат и да съставят бюджет. „Казахме си: „Това е лесно, ще си поделяме разходите по равно.“ И тогава станало ясно, че ще има огромен месечен дефицит от страна на Филип.

50 на 50

Което за Ади не било кой знае каква изненада. Все пак, преди 9 години Филип беше решил – с пълната емоционална и финансова подкрепа на съпругата си – да напусне работата си, за да следва литература. „Не ми пукаше кой от нас изкарва повече“, казва Ади за завидните си доходи като изпълнителен директор в софтуерна компания. „Исках той да е щастлив.“

© iStock, „Съжалявам, но не е моя работа да поддържам начина ти на живот.“

В последствие Филип си намерил почасова работа като асистент преподавател. Която обаче, след решението за развод, се оказала недостатъчна за неговото намерение да следва финансовия план 50 на 50, а именно: Ади и децата да останат в сегашния апартамент под наем, а Филип да си намери квартира наблизо, за да може да ги вижда често.

Принос в брака

„Ще трябва да си потърся нова работа“, въздъхнал съпругът. Само че за изненада на двойката, съветниците изказали друго предложение.

Макар да било вярно, че Филип изкарва по-малко от съпругата си, според консултантите той все пак имал своя принос в брака и поради това, по закон, можел сега да се възползва от определени предимства.

Като например – споразумение за попечителство като това, което двамата с Ади планирали – но такова, в което печелещият повече партньор, в случая Ади, щял да покрива по-голям дял от разходите за отглеждането на децата. А като по-ниско платеният от двамата, Филип щял да получи правото на финансова подкрепа от Ади, изчислена на база нейните доходи.

От друга страна

Още финансова подкрепа? Всеки нерв по тялото на Ади се изпънал до скъсване.

Филип бил страхотен баща, но не можело да се каже, че е жертвал кариерата си, за да се грижи за децата и домакинството. „Работеше почасово, за да има време да върши други неща, свързани с професията и хобитата му“, категорична е Ади, която междувременно плащала за чистачка и детегледачка. „За да може той да преследва мечтите си!“

© iStock, „Ти искаше това“, фучал насреща ѝ, сякаш разводът бил само нейна идея.

Ади обаче продължавала да изпитва предимно съчувствие към бившия си. Въпреки всичко искала той да е щастлив. Онова, което я тревожело, било, че няма да може да си позволи да издържа две домакинства. Ала имало още една неудобна мисъл, която се спотайвала в главата ѝ: усещането, че ако ролите им били разменени и тя била на мястото на Филип, вероятно щяла да мисли другояче по въпроса. „Толкова съм объркана! От една страна ми иде да му кажа: „Съжалявам, но не е моя работа да поддържам начина ти на живот.“ От друга – ако някой развеждащ се мъж говореше така на жена си, щях да го помисля за задник.“

Повод за размисъл

Самият Филип вече бил започнал да се държи по-враждебно. „Ти искаше това“, фучал насреща ѝ, сякаш разводът бил само нейна идея. Впоследствие дори поискал преразглеждане на финансовата подялба в негова полза (70 на 30). Какво се бе случило с идеята му да си намери работа, осмелила се да пита Ади. Отговорът: „Не съм длъжен.“

Тя обаче успяла да държи тона си в нормални граници дори когато Филип се опитал да сравни напускането на някогашната му работа с нейно решение отпреди години да остави по-високоплатена позиция за по-вълнуваща, но все пак също добре платена работа в стартираща компания. „Сигурно си прав“, отвърнала му.

Златната среда

След още 1-2 срещи, в които продължавала да трупа и спотаява огорчението си, Филип ѝ се сторил успокоен. Една вечер се прибрал вкъщи и като че ли бил онзи Фил, за когото някога се омъжила. „Не искам да правим това“, казал, имайки предвид спора за издръжката. Бил си намерил и работа. „Има достойнство, не е гадняр“, успокоила се и Ади.

© iStock, Накрая успели да си дадат свободата, от която се нуждаел другият.

Възвръщането на контрола над емоциите позволило и на двамата да дадат свободата, от която се нуждаел другият. Той останал в апартамента под наем, в който бяха живели досега, а тя се изнесе с децата на квартира наблизо. Разделиха финансовите грижи за децата така, че Ади да поеме 60% от разходите, поне докато Филип си стъпи на краката, с уговорката после да делят всичко по равно. И това им дало усещането за равен шанс за нов старт в живота.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser