Преминете към основното съдържание

Разводът на новото време: кой плаща издръжката?

Жените все се борим за равенство – в офиса, у дома, под светлините на прожекторите. Ала ето че, покрай всичко това, получаваме и „привилегията“ да издържаме бившите си партньори
Разводите, при които жената е финансовата глава на семейството, са се увеличили.
Разводите, при които жената е финансовата глава на семейството, са се увеличили. © iStock

Според данни от 2013 г. в Щатите семействата с деца, в които жената е главният източник на доходи, е 40%. Можем само да гадаем колко са сега, 5 години по-късно, и колко са в България, където официална статистика за този дял все още липсва.

В САЩ обаче има групи за подкрепа за развеждащите се жени, които са финансовият двигател в двойката. А подкрепата се налага, защото „повечето жени, които се изправят пред развод в наши дни, са от поколението Х или по-възрастни и са в капана на традиционните възгледи, с които са отраснали, и собственото си по-разчупено виждане по темата“, обяснява основателката на движението Елиз Петъс.

„Макар да се мислят за феминистично настроени, има още изпитания, през които повечето от тях тепърва ще преминават.“

Отличничката и неудачникът

Джеймс Секстън, бракоразводен адвокат от Ню Йорк, изчислява, че в последното десетилетие само в неговата кантора делата, при които жената е финансовата глава на семейството, са се увеличили значително.


                                     РАЗВОД, СЛЕД КОЙТО ИЗДЪРЖАМЕ МЪЖА?!


„Имам клиентка, която държи 2 милиона в акции на борсата, а съпругът ѝ е абсолютен паразит“, обяснява Секстън. „Всичко, което той е направил по време на брака им, е неуспешен бизнес след неуспешен бизнес. А на всичко отгоре, тя е била и по-заетата с децата. И сега тя трябва да му плаща, задето поредната му идея – някакъв сайт за салати, не е потръгнала?“

Реакцията „Не мога да повярвам“, следвана от ярост, е често срещана. Докато защитниците на мъжете по този въпрос изтъкват, че това е начинът, по който силният пол се е чувствал през цялото време („Така изглежда равенството!“), реалността е малко по-сложна.

Ядката на раздора

Досущ като клиентката на нюйоркския адвокат, много от тези добре платени дами усещат, че влагат в семействата си повече, отколкото би трябвало при справедливо разпределение на усилията. Освен че печелят повече, много от тях продължават да осигуряват основната грижа и по отношение на децата, домакинството, емоционалния баланс у дома.

© iStock, Гневът, който тези жени изпитват, е напълно разбираем.

„Гневът, който тези жени изпитват, е напълно разбираем“, обяснява психоложката Керъл Гилиган. „За много мъже може и да е лесно да се приберат и просто да се настанят на дивана, да почетат или погледат нещо, без да забелязват мръсните чинии или нуждата от маскараден костюм за училищното тържество. Но за жените е трудно да пренебрегнат тези неща и да се погрижат първо за себе си.“

Във все повече случаи от практиката на бракоразводните адвокати жените са свръхангажирани и успешни в работата си, печелят повече от мъжете си и остават до по-късно в офиса от своите мъже, но въпреки това са продължават стоически да са и партньорът, който полага основните грижи за децата и дома. „В такива ситуации съдебната битка, която най-често се разиграва, е дали бащата ще получи половината от попечителството над децата, което автоматично би го квалифицирало като нуждаещ се от издръжка от жена си, за да има средствата да участва в грижите за тях на равно с нея“, обясняват американските бракоразводни специалисти.

Мъжкото его

Което е достатъчно да накара мъжете изведнъж да повярват в смисъла от равните права, нали? „Постоянно виждам такива сцени“, потвърждава и Джеймс Секстън. „Допреди 10 минути те са се държали като комедийния герой Ал Бънди, ала ето че на момента се превръщат в емблематичната феминистка Глория Щайнем.“


                                       5-ТЕ ВИДА ВРЪЗКИ СЛЕД РАЗВОДА


Има обаче много повече отвъд драмата с парите, която е само повърхностен израз на действителната буря, раздираща мъжкото самочувствие. Мъжете са чувствителни, обясняват психолозите, които призовават да не робуваме на стереотипи.

Силният пол преживява развода като тотална загуба на контрол и това важи дори за разделите при гей двойките. Мъжкарското поведение ги кара да изпитват страх, че губят от своята сила, заради което те отчаяно се вкопчват в битката на финала. Споровете за пари са само израз на нараненото им его, а съдебната битка е опит да си върнат усещането за контрол – контрол над другия и контрол над самите себе си.

Жените, на свой ред, са склонни да гледат на развода като на свобода. За нас идеята за продължаващ повод за контакт, бил той и само финансов, е като хомот.

Горчив опит

Както и да свърши борбата в съда, тя оставя и у двете страни дълбоки рани. Това е и причината Рич Уъркман, бивш американски конгресмен от Флорида, да се откаже от издръжката си.

© iStock, Драмата с парите е само повърхностен израз на действителната буря.

Разбира се, можем да тълкуваме постъпката му като мачо-поведение. Ала истината е, че към онзи момент той наистина се е нуждаел от нея – бил без работа и със сигурност щяло да го облекчи да получи подкрепа от бившата си съпруга, която, между другото, самият той бил въвел в бизнеса с ипотекирането.

Само че, в практиката си като адвокат, той вече бил виждал колко много може да загрубее играта. Имал например един клиент, който принтирал снимката си върху чековете, които подписвал за издръжката на жена си, за да го вижда тя всеки път когато осребрява парите.

За да не се стига дотам, Уъркман пожелал издръжката му да е под формата на чаша кафе, което съпругата му да прави за него, когато той идва да вижда децата.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser