Преминете към основното съдържание

Рецепта за емпатия

Как да се научим да разбираме другите хора
© iStock

Човек може да бъде съпричастен към ближния и да се постави на негово място, без да загуби своята идентичност и собственото си мнение.

Изследванията потвърждават съществуването на т.н. огледални неврони, разпръснати в префронталната кора на мозъка – зона, която отговаря за движенията, езиковите функции и пространствените възприятия, тоест в области, свързани със способността ни да разбираме чуждите емоции, намерения и словесни изрази.

Рационално мислещите хора обикновено имат високоразвита способност да съпреживяват, те умеят да се поставят на мястото на другия, да се „слеят“ с неговите страхове и желания. От тях стават отлични педагози, психолози и криминалисти.

За хората с афективна емпатия обект на съпреживяването може да стане всеки, не само близък, но и напълно непознат човек, дори герой от филм или книга. Повечето емоционални емпати не могат лесно да се разграничат от другото същество, но когато човек прекрачи границата на съпричастност, започват проблемите.

Обратната страна на хиперемпатията е нулевата емпатия. Обикновено тя е свързана с увреда на огледалните неврони в мозъчната кора на двете полукълба. Тези неврони, заедно с мозъчните центрове на емоциите и болката в главния мозък, са биологичната основа на емпатията.

© iStock

Изкуството да изслушаш и да разбереш някого понякога е вродено, но може и да се научи. ELLE ви дава 5 съвета как да подобрите емпатията си:

1. Оставете другия да говори

Емпатията е толкова по-възможна, колкото по-дълго изслушвате събеседника, без да го прекъсвате. Но това не трябва да се превръща в техническо упражнение, при което бездушно „изтърпявате” чуждия монолог. Става дума за духовно състояние на уважение и внимание към другия. Забранете си да го прекъсвате преди да са изтекли 40 секунди, както и да формулирате по друг начин това, което той казва.

2. Играйте с дете

Това е отличен начин да развиете способността си да усещате какво изпитва другия. Оставете детето да ви води в играта, маскирайте се, смейте се с него – така лесно и радостно ще „излезете” от себе си.

3. Отгатнете битките на ближния

Когато сте в автобуса или метрото, погледнете човека, който седи срещу вас, и се запитайте: „За какво или срещу какво ли се бори?”. Това ще ви припомни, че вие също имате битки в живота си, дори това да не се вижда. Може би търсите работа или подкрепяте болен родител? Никога не сме единствените, които имат проблеми, стремежи, болки.

4. Приемете разликите

За да разберете нуждите и емоциите на другия, трябва да приемете, че може да сте различни и дори несъгласни. В моменти на социално напрежение човек често остава съсредоточен върху себе си и не се интересува от околните. Но другият, който участва в тази конфликтна ситуация, не е враг. Трябва да си кажете: „Да, той ме нервира, дразни ме, усеща по друг начин нещата, но не воюва с мен, не иска да ме унищожи.” Тази мисъл веднага успокоява атмосферата.

5. Упражнявайте се с огледални игри

Наблюдавайте поведението на човека до вас или срещу вас и правете като него, сякаш сте негов огледален образ. Той кръстосва крака, вие също. Той ръкомаха, вие също. Опитайте се дори да дишате в неговия риъм. Впрочем, това се получава и от само себе си, когато сте в хармония с другия, но можете да се опитате да го постигнете и по отношение на хора, с които ви е по-трудно да общувате.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser