
В Ню Йорк канадката Аманда Коен е гуру във вегетарианската кухня. Но не само. При случай на дискриминация към жена в професията, медиите обикновено търсят нейното мнение. И причината за това е, че Аманда е член на борда на WCR (Асоциацията на жените готвачи и ресторантьори), а и стартира инициативата RestaurantHer – база данни от жени готвачи в САЩ. Тя силно се надява, че движенията #metoo и #timesup ще ускорят промяната по отношение на правата на жените.
Необходими продукти за 10 порции
Подготовка: 1 час
Готвене: 1 час
Почивка: 1 нощ
Ще са ви нужни: малки формички, уред за дехидратация
- 500 мл балсамов оцет;
- 2 бр. азиатски круши наши;
- 1 с. л. смлян чесън;
- 2 с. л. зехтин екстра върджин.
За муса:
- 15 с. л. масло;
- 1 ч. ч. накълцан бял лук;
- 1/2 ч. ч. сметана;
- 6 ч. ч. почистени и нарязани на ситно гъби портобело;
- 1 и 1/2 ч. л. агар-агар;
- 1 и 1/2 ч. л. олио от трюфели;
- сол и пипер.
За тоста с трюфели:
- 1 багета;
- 1/2 ч. ч. зехтин;
- 1 с. л. олио от трюфели.
За грилованите гъби портобело:
- 10 големи гъби портобело;
- 1/2 ч. ч. зехтин;
- 1 с. л. сол.
РЕЦЕПТИТЕ НА НАЙ-ДОБРИТЕ ЖЕНИ ГОТВАЧИ В СВЕТА: АСПЕРЖИ ROQUES HAUTES ОТ АН СОФИ ПИК
Начин на приготвяне
1. Мусът
В малък тиган на средна температура загрейте 2 с. л. масло и добавете обеления и нарязан на ситно лук. Задушете, докато лукът омекне, след което добавете сметаната и останалата част от маслото и гответе на ниска температура за 10 минути. Добавете агар-агар и оставете да заври, след което прекратете готвенето. Разбъркайте и добавете гъбите. Разбъркайте отново до получаване на еднородна смес. Подправете със сол и пипер и добавете олиото от трюфели. Разбъркайте. Изсипете готовата смес в меки форми и оставете да се охлади за поне час, преди да ги извадите.
2. За тоста от трюфели
Нарежете багетата на много тънки филийки диагонално. Смесете двете олиа и намажете филиите с тях. На висока температура запечете хляба, докато не стане хрупкав.
3. За грилованите гъби портобело
Нарежете гъбите заедно с пънчетата след което ги смесете с олио и сол. Изпечете гъбите на силен грил, докато омекнат. На ниска температура редуцирайте оцета наполовина. Нарежете крушата на възможно най-тънко и я сложете в уред за дехидратация за една нощ. В тиган загрейте зехтин на висока температура и сложете парчетата круша заедно с чесъна. Гответе до омекване. Аранжирайте хармонично в чинията.
Рецептата и фотографиите са част от книгата на Веран Фредиани Elles Cuisinent на изд. Hachette Cuisine.