
След като цели 10 години работи в Ню Йорк, Далаб Камбу отваря ресторант в Берлин – новия европейски гурме град. Там много жени съживяват кулинарната сцена, за което свидетелства и Facebook страницата Feminist Food Club в Берлин. С местни продукти Далад прави тайландска кухня, която се нарежда сред най-добрите и иновативни извън Тайланд.
Необходими продукти за 2 души
Подготовка: 10 минути
Готвене: 6 минути
Мариноване: 12 часа
- 300 г телешко;
- няколко листа кафиров лайм;
- олио;
- ябълка;
- оризов оцет;
- сол и пипер;
- няколко листа салата и ядливи цветя.
За дресинга:
- 1 ч. л. сос тамаринд;
- 1 ч. л. рибен сос;
- 1 ч. л. палова захар;
- 1/2 ч. л. сок от лайм;
- 1 щипка чили на прах;
- 1 с. л. накълцан кориандър;
- малко накълцани ментови листа (по желание).
Начин на приготвяне
1. Мариновайте телешкото за 12 часа с малко нарязани листа от кава-кава, сол, пипер и олио.
2. Смесете всички съставки за дресинга. Той трябва да бъде с хармоничен вкус, леко кисел със сладко-солен послевкус.
3. В нагорещен тиган запечете телешкото за 3 минути от всяка страна.
4. Нарежете месото и разбъркайте заедно със соса.
5. Нарежете ябълката на парченца и топнете в оризовия оцет.
6. Сложете телешкото в чиния, заедно с ябълката, листата от салата и ядливите цветя.
Консумирайте веднага.
Рецептата и фотографиите са част от книгата на Веран Фредиани Elles Cuisinent на изд. Hachette Cuisine.