Преминете към основното съдържание

Рефлексология или когато докосването лекува

Древни текстове и рисунки показват, че масажът на ходилата е бил познат още в Древен Египет и в Древен Китай
© istock

Тази алтернативна дисциплина си служи с метода на мануалния допир и натиск в определени зони от човешкото тяло с цел да отнеме натрупаното в него напрежение и така да се преодолее дисбалансът в организма. Най-известна е плантарната рефлексология, която третира точки по ходилата.

Всяка обработвана зона представлява умален модел на цялото тяло, натискът по конкретни точки влияе върху определени органи или отпуска болезнени възли. Всяка жива клетка е проникната по този начин от прилив на енергия.

Лечебната сила на докосването

Зоните в тялото, които позволяват да се повлияе на функционирането на целия организъм, са ръцете, ходилата, ушите, по-малко главата и черепът. Официалната медицина смята, че рефлексологията е техника за релаксация, чийто лечебен ефект не е доказан научно. Самите специалисти, които я практикуват, предупреждават, че този метод има значение предимно като допълнение към основното лечение.

Древни текстове и рисунки показват, че масажът на ходилата е бил познат още в Древен Египет и в Древен Китай. В Европа първото писмено свидетелство за приложение на рефлексологията е от 1582 г. 

В днешно време един американец възражда древната терапия – доктор Уилям Фицджералд, който разработва теория на базата на собствения си лекарски опит. Според него тялото е разделено на десет енергийни зони. Философията на рефлексологията се вдъхновява от китайското учение за жизнената енергия чи и нейните две форми – ин и ян, както и от теорията за петте елемента – вода, дърво, огън, земя и метал.

На територията на ходилата

Според рефлексологията ходилата съдържат в себе си паметта на организма. С притискането на точките по него, се уравновесяват различните части на тялото, което предпазва от възможни усложнения и заболявания.

Макар че не за всички е лесно, човек може и сам да масажира ходилата си. Това е изключително полезно след напрегнатия ден, през който краката ни са се изморили в невинаги удобните обувки. На ходилото са разположени над 7000 нервни окончания. Масажирането им води до моментален благотворен ефект.

Как протича процедурата?

Първата среща със специалиста по рефлексология има познавателен характер. Ако става дума за ходилата, този първи масаж му позволява да установи състоянието на малките ставни връзки и да открие евентуално наличието на „кристали”, които са сигнали за различни неразположения. Вторият етап се състои в третиране на избраните зони с относително силен натиск върху тях. Болезнените места сигнализират, че съответстващият орган е прекалено активен и трябва да бъде „укротен”, за да се върне към нормалното си функциониране. В обратния случай прекалено ленивите органи трябва да бъдат тонизирани. Сеансът завършва с поглаждащи движения, които имат релаксиращ ефект. Важно е обстановката да е спокойна, осветелението – приглушено, може да се използват ароматни масла за допълнително успокояващо въздействие. Много често по време на процедурата пациентите заспиват. Те са единодушни, че масажът на ходилата им носи физически и душевен покой.

Кои са точките?

Всичко е индивидуално. Специалистът по рефлексология намира важните за пациента точки още при първия преглед. При всеки човек те са на различно място. И тук, както в остеопатията, подобна алтернативна терапия, важна е болезнената точка, отговоряща на „възел” или на мускулен спазъм.

Как рефлексологията помага на здравето?

Опитът показва, че тя носи реално облекчение при главоболие, предменструален синдром, симптоми на предменопаузата, стрес, болки в гърба, артрит, безсъние, храносмилателни проблеми. Рефлексологията повлиява благоприятно и респираторните проблеми, състоянието на болни от множествена склероза или на пациенти, подложени на химиотерапия. В резултат на процедурите болките и тревожността намаляват, макар и ефектът да е временен.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser