Преминете към основното съдържание

Ризото по милански с шафран

Класическото италианско ястие придобива още по-изискан вкус с щипка от скъпата подправка
© iStock

Необходими продукти

  • 300 г ориз за ризото;
  • 1.25 л пилешки или телешки бульон;
  • 100 мл бяло вино;
  • глава лук;
  • 50 г настърган пармезан;
  • 2 щипки шафран;
  • 75 г масло.

Начин на приготвяне

В малка касерола сложете да заври 100 мл от бульона. Добавете шафрана и свалете от огъня, след което в друг съд изсипете останалата част от бульона, която също трябва да заври. Почистете лука, нарежете го на ситно и го запържете в половината от маслото. Добавете целия ориз и пържете в продължение на 5 минути, докато стане прозрачен. След това е време за течностите – излейте първо виното, а след това на няколко пъти и бульона, като преди всяко добавяне оризът трябва да е поел течността. Накрая сложете бульона с шафран, след което маслото и пармезана и бъркайте за 30 секунди. Покрийте и оставете ризотото да ври 2 минути.

© iStock

Още по етикети

ризото , рецепта , гурме
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser