Преминете към основното съдържание

Рокля от портокали, еко кожа от медузи...

И още модни иновации, които искат модата да оставя минимален отпечатък върху околната среда
Материята от портокалови обелки за капсулната колекция Orange Fiber на Salvatore Ferragamo
Материята от портокалови обелки за капсулната колекция Orange Fiber на Salvatore Ferragamo © Salvatore Ferragamo

Докладите на Европейската комисия по икономика (UNECE) сочат, че модната индустрия е вторият най-голям консуматор на вода, генерирайки 20% отпадъчни води и 10% въглеродни емисии. Въпреки че много от модните марки търсят варианти за производство, което свежда до минимум вредите върху околната среда, промяната трябва да бъде политика на всички.

Как се прави ECO FRIENDLY DENIM

През последните години денимът има най-голям дял и в гардеробите ни, и в колекциите на модните марки. За да стигнат до витрините обаче, дънките минават през едно от най-вредните за околната среда производства в текстилната индустрия – химикали, бои, емисии CO2, огромен воден ресурс...

Но не и моделите на H&M, които са Eco Friendly. Фабриките, с които шведският моден гигант работи, отговарят на високи екологични стандарти, които гарантират, че отпечатъкът върху околната среда е минимален.

До една от тези фабрики в Камбоджа пътува Анна Великова, ПР мениджър на H&M за България, която разказва за ELLE:

Фабриката, която посетихме, успява от 2012 г. насам да намалява ежегодно с 30% консумацията на вода за изработването на дреха. Също така е въведен нов метод за обработване на материите без използването на химикали за избелване, благодарение на лазерни технологии. Пречистването на водата, която се използва в различните етапи на производствения процес, е от изключително значение. За целта фабриката притежава вътрешно изградена пречиствателна станция, в следствие на която пречистената вода влиза отново в полза, като при този кръговрат на ресурса се намаляват отпадните води. За пречистването на водата се използват иновативни технологии, без употребата на химикали. Нивото на чистота се проследява в лаборатории ежедневно и процесите, случващи се по време на пречистването, се проследяват чрез микроорганизми, които доказват нейната чистота.“

МАТЕРИИ, които ХИДРАТИРАТ КОЖАТА

Използва ги дизайнерката Габриела Хърст, родом от Уругвай, която преди 3 години стартира своя модна марка в Ню Йорк. Другата й иновация са материите, които спират радиацията на електронните устройства (gabrielahearst.com).

Моделите на Габриела Хърст с хидратиращи кожата материи

И още от БЪДЕЩЕТО НА ИНОВАЦИИТЕ

Всеки ден лабораториите правят нови открития за материи, които ще влязат в производство в текстилната индустрия. Например протеиновото влакно, разработено от биохимици чрез използване на дрожди с ферментиращи захари. В търсене на заместители на естествената кожа пък се намират интересни алтернативи: изкуствени кожи, произведени от ананасови влакна, от водорасли от сушени плодове... Японският дизайнер Юрия Касао успя да разработи кожа даже от медузи! Но всички тези изобретения са все още в прототипна фаза.

ДЪРВЕНО БЕЛЬО?

Звучи стряскащо, но всъщност нишките, направени от палмова дървесина, са по-меки от памук. И придобиват секси форми като тези в колекцията на Do You Green (doyougreen.com).

Бельо на Do You Green от палмова дървесина

Галерия

Бельо на Do You Green от палмова дървесина

Модели бельо на Do You Green (doyougreen.com), изработени от палмова дървесина.

Когато животът ни поднесе... ПОРТОКАЛИ

Няма да повярвате на продължението – нишка за материя в модната индустрия! Идеята е на Адриана Сантаночито. Тя е израснала в южна Италия, в район, в който се произвеждат хиляди тонове портокали всяка година, а обелките от тях остават просто на сметището. Хрумва й гениалната идея да изобрети нишка от остатъчните портокалови суровини и я постига! Създава тъкан, която е мека като коприна. Заедно с Енрика Арена основават start-up Orange Fiber през 2014 г. и печелят няколко награди, сред които Global Change Award (инициатива на H&M) и ELLE Impact For Women Award. През пролетта на 2017 г. започват да работят със Salvatore Ferragamo, като луксозният бранд пуска капсулна колекция с името Orange Fiber. С модел на марката през есента на миналата година Каролина Куркова мина по „зеления“ килим на Green Carpet Fashion Awards.

© GETTY, Каролина Куркова на Green Carpet Fashion Awards с модел от колекцията Orange Fiber на Salvatore Ferragamo

ЕКО ПЪТЕШЕСТВИЕ

Пътеводител ни е гръцката модна къща Etoile Coral (etoilecoral.com), която пусна ризорт колекция от материи, произведени в екологично чисти райони и с минимална вреда за околната среда. Моделите са от 100% памук и коприна от Суфли (район в северна Гърция, известен с Музея на коприната, но и с устойчивото производство на тази материя). Всеки модел носи име на остров или град, който успешно се е наложил като „зелена“ дестинация – Капри, Антиб, Санторини, Портофино, Ямайка, Маями...

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser