Преминете към основното съдържание

Роман в офиса: За и Против

В какво могат да се превърнат интимните отношения с колега?
© iStock

Ако всеки понеделник е празник в офиса за вас, вероятно причината не е само безмерната ви любов към професията. По-скоро се отнасяте към онези 38%-56% (по статистически данни от различни източници) от хората, които са в любовен роман на служебното си място. Но има рискове, които автоматично поемате, когато се впускате в подобни приключения.

ЗА: Добре се познавате.

Трепетите от опознаването и вълненията от първите срещи не са за вас. След многото съвместни презентации, командировки и преговори, се оказва, че знаете почти всичко един за друг и въпреки това не ви е скучно. Преодолявали сте много общи трудности, както и радости.

ПРОТИВ: Риск да бъдете измамени.

Зад това да бъдете ухажвани от красив колега често се крият доста прозаични причини. Опитайте се да оцените ситуацията – може би той се нуждае от повишение и цели да се представи добре пред всички, с цел достъп до важна информация?! Послушайте интуицията си, не бързайте, а наблюдавайте поведението на колегата си: времето ще покаже колко са искрени чувствата му.

ЗА: Вие сте почти неразделни.

Много от респондентите, участвали в проучване с цел определяне на причината за романи в офиса, споделят, че удобството е една от тях. Ако отношенията извън офиса се заключават в това да се виждате вечер и през уикенда, то да общувате по цял ден с човек, който харесвате, е важен аргумент.

ПРОТИВ: Отношенията са на показ пред всички.

Може да убеждавате себе си и партньора си, че умеете да играете тази игра, но трябва да имате предвид, че за проблемите ви ще знае дори портиера, чието име вие едва ли дори помните. Да имате интимна връзка с колега осигурява едно реалити шоу за всички останали. И няма нищо по-интересно от това да се обсъжда „последния епизод“. Бъдете готови да приемете геройски, че отношенията ви са обсъждани и следени от всички в обкръжението ви.

ЗА: По-голяма ефективност.

Колкото и да е странно, романтичните отношения в офиса понякога не само не вредят, а напротив – повишават качеството на работа – Щастливите влюбени са пълни с енергия и ентусиазъм. В някои държави и сфери на работа това дори се поощрява: в САЩ партньорствата между полицаи се поощряват, като се смята, че това се отразява благотворно на работата, тъй като семейните партньори познават много добре тънкостите на работата и са способни да разберат и да подкрепят половинката си. Това помага за по-лесно преодоляване на стреса и за по-голяма отдаденост и на семейството, и на работата.

ПРОТИВ: Риск за кариерата.

От друга страна, както може да подобри качеството на работа, връзката с колега може и да го понижи. Понякога дори да бъде катастрофална за кариерата. Представете си само колко трудно би ви било в офиса, ако този любовен роман завърши катастрофално. Особено, ако инициаторът за това сте вие. Представете си и ситуацията, ако ви повишат и се превърнете в шеф на половинката си – как ще отчитате закъсненията и неподчиненията му?! В някои страни са разпространени т. нар. „Love contracts”договор, който се сключва между ръководството на компанията и двойката влюбени колеги: в този договор са включени точки, които засягат етикета на поведението на работното място, управлението на времето и участието в съвместните проекти.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser