Преминете към основното съдържание

Роман във фурната?

Изненадайте гостите си с котлетите, поднесени от Мопасан в „Бел Ами“
© Thinkstock

Кулинарните изненди винаги са по-приятни, когато са поднесени с финес и с доза интелектуална закачка. Това е причината да ви дадем идея за една такава. Заехме я от литературната класика „Бел Ами“ на Ги дьо Мопасан. 

За любовта и котлетите с аспержи

... Жена му не говореше, изглеждаше съсредоточена в себе си; свела очи към масата, тя се усмихваше на чашите със своята неопределена усмивка, която сякаш винаги обещаваше нещо и никога не го изпълняваше.

Поднесоха мънички тлъсти стриди от Остенде; те приличаха на ушенца, затворени в черупки, и се топяха между небцето и езика като солени бонбони.

След супата поднесоха пъстърва, розова като плът на момиче, и сътрапезниците се разприказваха... Разговорът мина върху любовта. Дюроа не вярваше в съществуването на вечна любов, но схващаше любовта като нещо трайно, нещо, от което се заражда връзка, нежно приятелство, доверие! Физическата близост само укрепва съюза на сърцата. Но той се възмущаваше от досадната ревност, от драмите, сцените, низостите, които почти винаги съпровождат раздялата на двама влюбени.

Когато млъкна, госпожа дьо Марел въздъхна:

- Да, това е едничкото хубаво нещо в живота, а ние често го разваляме с всевъзможни изисквания.

А госпожа Форестие, която си играеше с един нож, прибави:

- Да... да... Хубаво е да бъдеш обичан...

И понеже все още не им поднасяха първото блюдо, те отпиваха сегиз-тогиз по някоя глътка шампанско и хрускаха корички от кръглите хлебчета. А мисълта за любовта бавно и властно проникваше в тях и опиваше полека-лека душите им като светлото вино, което се плъзгаше капка по капка в гърлата им, запалваше кръвта и вълнуваше духа им.

Донесоха агнешки котлети, крехки, въздушни, положени върху дебело, кичесто легло от връхчета аспержи.

- Дявол да го вземе! Хубаво нещо! - възкликна Форестие.

И те започнаха да ядат бавно, наслаждавайки се на крехкото месо и мазния като каймак зеленчук...“

© Thinkstock

А ето и рецепта за божествени ​Агнешки котлети по френски с аспержи

Продукти: 1.5 кг агнешки котлети (на цяло парче), 2 малки глави лук, 2 скилидки чесън, 1 яйце, половин ч. л. галета, мащерка, розмарин, ситно нарязан магданоз, 1 с. л. дижонска горчица, зехтин, сол, черен пипер.

Приготвяне: Запържете за 2 минути нарязаните на ситно лук и чесън в зехтин. Махнете тигана от котлона и към запържените зеленчуци добавете галетата плюс всички подправки. Разбъркайте добре, след което прибавете предварително разбитото яйце и горчицата. С тази смес намажете месото от всички страни. Печете в предварително загрята фурна, като отвреме-навреме го обръщате, докато добие златистокафяв цвят. Нарежете на порции и поднесете със задушени в масло аспержи.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser