Преминете към основното съдържание

С какво да се храните за добра мозъчна дейност?

Продукти за интелект

За да повишите умствената си активност и да подобрите мозъчните функции е важно и с каква храна ще се храните. Според учените храната е важна за интелекта. Те са съставили списък от 4 вида продукти, които стимулират работата на мозъка и повишават умствената работоспособност.

Мазни риби

В сортовете мазни риби се съдържа голямо количество омега-3. Тези полиненаситени мастни киселини приемат активно участие в изработването на сивото вещество в мозъка, отговорно за натрупването и усвояването на информация.

Млечни продукти

Експериментите доказват, че хората, които приемат всеки ден млечни продукти, показват значително по-добри показатели за логическо мислене и памет. Мозъчните клетки лесно усвояват компонентите на млечните продукти, а това оказва положително влияние върху интелектуалните способности на човека.

Бобови

Боб, грах, леща и соя съдържат голямо количество витамин В и фолиева киселина, които пряко не влияят на интелектуалните показатели, но действат положително на една от когнитивните функции – укрепват паметта.

Домати

Съдържащият се в доматите антиоксидант ликопин активно неутрализира пагубното влияние на свободните радикали върху човешкия мозък. Ликопинът помага за обновяване на клетките, което води до подмладяване на кожата, за прочистване и възстановяване на организма като цяло.

Освен тези 4 групи хранителни продукти диетолозите смятат, че полезни за мозъчната дейност са боровинки, спанак, цвекло, зеле и къпини.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser