Преминете към основното съдържание

С какво да замените греховните лакомства?

Вижте здравословните алтернативи на сладките, солени или мазни изкушения
© iStock

Има малка и тънка разлика между това да внимавате с какво се храните и това да броите калориите на храната си. Мазните, сладки или солени изкушения имат своите нискокалорични и здравословни хранителни „братовчеди“. Има начин да ги включите в менюто си и постепенно да ги превърнете в основни.

Глад за тестени храни!

Когато сте гладни за: тестени изделия в продължение на целия ден (торта, хляб, закуски...)

Какво се случва в тялото ви: нарушен баланс на кръвната захар и понижени нива на азот и серототнин.

С какво да ги замените: избирайте въглехидрати с ниско съдържание на мазнини, ръжени бисквити, пълнозърнести продукти, плодове и храни с високо съдържание на протеини като риба, бобови и ядки.

Глад за мазни храни!

Когато сте гладни за: мазни храни като пържено поле, чипс, панирани продукти

Какво се случва в тялото ви: липса на основни мастни киселини или витамини като А, D, Е, К, психически стрес (депресия, тревожност), хормонални промени или такива, свързани с менструацията.

С какво да ги замените: органични, нискомаслени млечни продукти, зелени зеленчуци, етерични масла като лавандула – тя намалява стреса и тревожността.

Глад за солени храни!

Когато сте гладни за: солени ядки, чипс и много солена риба

Какво се случва в тялото ви: недостиг на калций, натрий и други важни минерали, загуба на електролити (като например след интензивни тренировки)

С какво да ги замените: свежи зеленчуци, сурови ядки, мазна риба.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser