Преминете към основното съдържание

Saint Laurent пролет-лято 2023: Тялото казва това, което думите не могат

Галерия
Толя Стоянова / Снимки: IMaxTree

„За мен тялото казва това, което думите не могат“, обясни веднъж Марта Греъм, уважавана американска модерна танцьорка и хореограф от 30-те години. Може би такова беше и посланието на новата колекция на Антъни Вакарело за Saint Laurent. Неговата работа за бранда винаги е издигала на показ тялото и формите му.

Зад кулисите, точно преди шоуто, дизайнерът спомена, че се е вдъхновил от новаторския начин, по който Греъм облича танцьорите си за представлението Lamentation от 1930 г., с костюми, които дръзко подчертават силуета. Вакарело погледна и към миналото на YSL – дните от средата на 80-те години, когато моделите крачеха по старинните високи подиуми в драпирани рокли с качулки на Monsieur Saint Laurent, стилизирани с безброй аксесоари, украсени със скъпоценни камъни.

Цветовата палитра на Вакарело беше приглушена: меки кафяви нюанси, лилаво, класическо черно, бяло и зелено.

И все пак 30-те или 80-те нямаше особено значение. Това, което движи дизайнерът, е къде сме в момента. Въпреки историческата препратка, той се стреми да съществува в настоящето. Може да проследите това в последните му няколко ревюта. Това е нишка, която ви отвежда от дръзките блейзъри и латекса на сезон есен-зимата 2020/2021 г., и белгийските наперени палта и падащи до пода рокли, които той направи за есента на 2022 г., до последната му модна интерпретация за лято 2023, посветена на голото тяло, с полупрозрачни материи, прилепнало трико и изрязани елементи.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser