Преминете към основното съдържание

Сам Смит предизвика скандал заради речта си на Оскарите

Обяви се за първия открит гей печелил наградата
Сам Смит и Джими Нейпс
Сам Смит и Джими Нейпс © Getty images

Хубаво е човек да има предварително подготвена реч тръгвайки към церемония като тази за наградите Оскар, независимо дали има шанс да спечели престижната статуетка или не. Този урок научи от първа ръка певецът Сам Смит, който се прибра у дома с приза за „най-добра оригинална песен“ за парчето от филма „Спектър“ Writing's On the Wall.

От сцената Сам посвети Оскар-а си на гей обществеността, обявявайки се за първият с хомосексуална ориентация, печелил престижната статуетка.

„Застанал съм пред вас и съм горд, че съм гей. Надявам се, че някой ден всички ще стоим един до друг като равни“, започна речта си Сам. „Преди няколко месеца прочетох статия за сър Иън Маккелън, който заяви, че никой открит гей не е печелил наградата. Ако това е така, дори и да не е, посвещавам Оскар-а си на гей обществеността по целия свят.“

Добрите намерения на Смит обаче не бяха посрещнати много радушно в социалната мрежа, и певецът понесе не малко критики. „Напиши си домашното, Сам Смит. Много открити гейове са печелили Оскар. Гага би трябвало да го знае“, пише зрител в Twitter. Подобни бяха и други коментари, които заваляха един след друг в социалната мрежа.

Справка показва, че през годините не малко са били призьорите, които открито са обявявали, че са гей. Сред тях са Дъстин Ланс Блак, за оригинален сценарий през 2008 г., Елтън Джон, за оригинална песен през 1994 г., Алън Бол за оригинален сценарий през 2000 г. и др.

Автор: Ирена Късметска

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser