Преминете към основното съдържание

Самуил Петканов: „Дано не затрием света си“

Накъде отива светът?

© Личен архив

Поредица интервюта, обединени под темата „Накъде отива светът?“, подготвихме за майския брой на списание ELLE. Разговорите (онлайн и по телефона) с известни български личности от различни сфери се случиха през първите две седмици на извънредното положение у нас и тъй като с всеки следващ ден малко или много това съдържание губи от актуалността си, ще ги публикуваме в elle.bg тази седмица.

Познавате Самуил Петканов от Не!Новините и Прас Прес. Четете го и в социалните мрежи. Слушате го по Дарик Радио. В самото начало на извънредното положение го открих в дома му през добрия стар Фейсбук, за да му задам няколко въпроса за всичко, което се случва покрай новия коронавирус. Самуил реагира веднага, върна ми отговорите след не повече от час. И ще видите – между иронията и абсурда, от които няма да спрем да имаме нужда никога, са онези, сериозните теми, по които всеки от нас неизбежно си мисли.

Задава ли се зомби апокалипсис, какво трябва да знаем за него и 5 лесни и бързи трика за оцеляване?

Зомбитата ядат мозъци. Така че и да се юрнат сега, няма да имат много за похапване. Иначе съветите са следните – ако ви нападне зомби, изяжте го. Ако не можете наведнъж, викнете комшии и си направете курбан. По време на курбана не яжте с една лъжица и от една купичка. Наздраве може да си казвате и без чукане на чаши. Разотидете се, преди да започнете да пеете прегърнати естрадни песни.

Освен с хумор, ирония и сарказъм какви са другите начини за справяне с простотията, света и стреса?

Чесън. Спомага за социалната дистанция. А социалната дистанция спомага за пресичането на вирусните зарази, а също тъй и на заразите с други досади и напрягащи моменти. Но не и на 100%, така че имунната система трябва да сработи. И тази на тялото, и тази на ума.

Как минава един твой ден, след като бе обявено извънредно положение и хората (уж) си стоят по къщите, че и работят от там?

Извънредното положение съвпадна с период на доброволна социална и трудова дистанция, която подех за себе си в началото на годината. Т.е. правя нещата от къщи така или иначе. Готвя добре и пия умело. Излизам да вървя, без да влизам в закрити помещения и да докосвам нищо навън. Кихам си вкъщи. Основното, което се промени, е спорадичните ми събирания с приятели и воденето на дете с метро до детската градина.

„А като спре извънредното положение, пак ще си бъде вредно положение.“, гласи един твой статус. Тоест няма да сме си научили урока и този път?

Зависи. Ако мерките сега доведат до желания успех и се разминем без много жертви и драми, даже едни хора много ще се ядосат и ако друг път се наложи да се ограничим, ще саботират. Ако ни порази много, ще държи топло, както ни държа топло полит-икономическата обстановка от средата на 90-те. Уж. И за кратко.

Какво е общото между домашната ракия, тоалетната хартия и... здравия разум?

За щастие, никой не е започнал да прави домашна тоалетна хартия, от която човек може да ослепее. Това е здрав разум.

„За бога, братя, не купувайте!“ – стигнахме ли отново до това?

„Дано се възползваме от шанса да си възстановим света поносим и хубав с поне безброй минус една кривици“

Не. Много хора не пазаруват запаси за няколко дни и имат по 2 яйца в хладилника. Не говоря за бедност, а за тип начин на живот. И сега при така създалата се ситуация те имаха нужда да се запасят, някои се паникьосаха, че всичко ще свърши и рекоха да се запасят. В 4-тия ден на извънредното положение отидох на магазин и имаше почти всичко, а бяха изкупени неща, които е нормално да нямат доставки ежедневно. Всичко към този час и от моите наблюдения е наред. И ако на някого му липсва нещо, да пусне един статус, 100% някой познат го има и ще му услужи. Аз подарих глава чесън.

С три+три думи българинът („обикновеният“ и политикът) през 2020 г. по време на извънредно положение?

Хора. Прави. Криви. + Емоционални. Рационални. Хора.

По отношение на всяването на паника как се справят българските медии – по скалата от 1 до 10? По една от националните телевизии даже май има специална шапка с тежък надпис „Коронавирус. Без паника“ или нещо подобно, със съответната апокалиптична музика... Истината е, че хората се паникьосват много повече, когато непрекъснато им се повтаря да НЕ се паникьосват.

Имам сравнително умерен тотално ирационален страх от животни. И като се засили към мен лаещо куче, думите „спокойно, той си играе, не хапе, обича дебели чичовци“ никога не са ме успокоявали. Но и не съм се презапасявал с тоалетна хартия. Но ако да притежаваш 100 ролки клозетпапир, те успокоява – нека. Както и аз да застана на едно място и да викам на лаещото куче, че съм сладолед и ако ме ухапе, ще се поболее.

„Депутатите приеха още поне 10 години да е срамно да се говори за психично здраве у нас“ е заглавие на не!новина от 13 март. Баш! Защо според теб това не е тема в момента никъде? Цитират се статистики с излекувани и починали от COVID-19, правят се прогнози, реалистични или плод на какви ли не конспиративни теории, но не се и споменава, че някои хора буквално полудяват от паника и страх…

Този текст бе написан седмица по-рано и бе съвпадение да излезе точно в тринайсетия петък. Оглеждам се и забелязвам колко много хора има, които подминаваме. Нямаме идея как да комуникираме с тях и затова страним – от страх, че не знаем как ще реагират. Нямаме култура, не им помага и институционалният апарат. Не търсим професионална помощ, когато умът ни започне да ни изневерява. От срам и страх. И за мен това е проблем, за който почти не се говори и на който много хора са жертви и ще стават жертви.

Ако трябва да поставиш заглавия от по едно изречение на месеците според събитията и настроенията, как ще изглеждат и звучат януари, февруари, март, април, май и юни 2020 г.?

Мачове.
Мачове.
Мачовете спряха.
Нетфликс.
Замунда.
Тянков ТВ.

Имаш ли „план Б“ за след примерно 3-4 месеца? Каквото и да си говорим, икономическа криза ще има…

Не, но смятам, че ограниченията ще са спрели. Или ще сме омекотили удара от вируса, така че здравеопазването да смогне с тежките случаи, или няма. Икономиката няма да издържи и ще бъде отвързана, за да започнат оцелелите възстановяването. Дано са повече оцелелите.

Най-абсурдното нещо, което си чел за коронавируса и за бъдещето?

Едно от топ 10 нещата, които не обичам, са класациите и изборите за победители в класации. Но мога да разкрия едно абсурдно, което ще напиша аз за идната седмица: Коронавирусът подминава хора, сменяли пола си поне 3 пъти.

В момента се намеква и за военно положение. Възможно ли е според теб въвеждането на такова и какви биха били преките последици?

Самодисциплина, взаимопомощ и дръзки опити да запазим душевна свежест за себе си и за околните

Докато пиша този отговор (17 март, бел.ред.), главпрокурорът е предложил мерки до „почти военно“. Почти военно, защото в истинско военно идват военните прокурори. За съжаление, армията ни е силно редуцирана, но се надявам на мъже с образование и чест, ако се стигне до такава мярка. Българската армия в исторически план е спасявала страната ни неведнъж и е демонстрирала героизъм. Дано това не е останало само в духа на миналото, с чийто символи и истории сме свикнали да се кичим днес, самоназовавайки се патриоти.

Допълнителен въпрос (30 март, бел.ред.). Би ли коментирал, защото мина време и доста неща се случиха, мерките, които се взимат, и санкциите? Глоби, декларации, ограничения в придвижването, в елементарното излизане дори, маски от днес задължителни, наблюдение на комуникациите ни от МВР... Доколко е застрашена свободата на словото, човешката свобода? Не е ли прекрачена разумната граница?

Мерките изкараха всекиго по различен начин далеч от зоната на комфорта. По неподозиран досега начин. Комфорта – битов, социален, икономически, политически.

Не бих коментирал доколко и кои мерки смятам за адекватни, кои за ирационални и коя липса на мерки считам за политиканска показна криворазбрана религиозност. Това ще коментирам, след като всичко отмине.

Дано спасим света си, а да не го затрием по един или друг начин. Самодисциплина, взаимопомощ и дръзки опити да запазим душевна свежест за себе си и за околните си. На туй се надявам.

„Обвиняван, че пише фалшиви новини, а всъщност просто избързва и не чака реалносттта.“ Това изречение е част от визитката ти в сайта на Прас-Прес. Дай ми една хубава не!новина, която ще е реалност след пандемията.

Шестмесечно бебе най-после получи разрешение да си лапа ръцете.

Накъде отива светът? Как според теб ще изглежда той след „короната“?

Както винаги, едни съмнителни типове в световен, национален и дори локален мащаб, ще излязат на плюс – от спекула, корупция и мародерство. Хубавото е, че сме правили веднъж света си доста поносим и хубав, макар с безброй кривици. Дано се възползваме от шанса да си го възстановим поносим и хубав с поне безброй минус една кривици.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser