Преминете към основното съдържание

Сбогом, Джеймс Бонд!

Шон Конъри почина на 90 години

Емблематичният шотландски актьор Шон Конъри, известен като "любимият агент на Нейно Величество" и един от най-популярните филмови актьори, почина на 90-годишна възраст. Конъри е любимец на публиката повече от 40 години. След ролята си на Агент 007, той продължи дългата си кариера във филми като „Човекът, който искаше да бъде крал“ и „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“. А с ролята на коравия ирландски полицай във филма на Брайън Де Палма от 1987 г. „Недосегаемите“ спечели наградата „Оскар“ за най-добър актьор в поддържаща роля.

Конъри е починал тази нощ в съня си в къщата си на Бахамите. Негови близки споделиха, че напоследък той е бил тежко болен.

Шон Конъри е роден на 25 август 1930 г. в Единбург, Шотландия. Баща му бил шофьор на камион, а майка му - чистачка. Като ученик Шон се увличал от футбола. За да помогне финансово на родителите си, на 13 г. напуска училище и започва да работи, но продължава да играе футбол.

На 16 години постъпва във флота, но след две години е уволнен по медицински причини. Конъри се връща в Единбург и се занимава с различни неща - спасител, шофьор на камион, дърводелец. В свободното си време се занимава с бодибилдинг.

Дебютът му на голям екран през 1958 г. с една от главните роли в мелодрамата "Друго време, друго място". Истинска слава му донася ролята на Джеймс Бонд в "Доктор Но" през 1962 г. - първият филм от шпионската поредица. Шон Конъри влиза в образа на легендарния Агент 007 и в "От Русия с любов" (1963 г)., "Голдфингър" (1964), "Операция "Мълния" (1965), "Човек живее само два пъти" (1967), "Диамантите са вечни" (1971), както и в римейка на "Операция "Мълния" - "Никога не казвай никога" (1983).


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser