Преминете към основното съдържание

Сбогом, г-жа Стихийно бедствие!

Почина Стоянка Мутафова

Тази сутрин на 97-годишна възраст след тежко боледуване почина голямата българска актриса Стоянка Мутафова.

През октомври Мутафова претърпя операция на жлъчка, след което получи усложения. Последните седмици прекара в реанимацията на Военномедицинска академия, където лекарите се бореха за живота й. На 27 ноември там издъхна и Стефан Данаилов.

Стоянка Мутафова е от златното поколение на българския театър и кино. Тя е един от създателите на Сатиричния театър, където до последно играеше. Тази година отпразнува 70 години на сцена.

„Човек получава толкова много цветя два пъти в живота – когато идва и когато си отива. Аз идвам!“

Участвала е в близо 100 театрални постановки, в десетки емблематични български филми (сред които „Топло“, „Любимец 13“, „Специалист по всичко“ и много други), тв продукции („Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“ и др.), а в последните години и в сериала „Столичани в повече“. Заедно с Георги Калоянчев бяха любима на всички актьорска двойка, а сред другите й екранни и сценични партньори са Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

Носител е на множество награди и отличия, сред които „Аскеер“ и орден „Стара планина“.

Истинското й име е Стояна – така я наричаше Калоянчев. Става Стоянка заради афиш, в който името й било изписано погрешно. Откакто участва в постановката „Г-жа Стихийно бедствие“, често я наричат с това прозвище, защото отделно от ролята то пасва абсолютно на личността и характера й.

Съболезнования в социалните мрежи изказаха и продължават да изказват нейни колеги актьори, политици, обществени личности. Присъединяваме се и ние.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser