Преминете към основното съдържание

Сбогуване с морето и „Щурците“

Любимата група на поколения българи изнесе своя последен концерт за закриването на „Аполония“
„Щурците“ избраха Афмитеатъра в Созопол за своя последен концерт.
„Щурците“ избраха Афмитеатъра в Созопол за своя последен концерт. © "Аполония"

Най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България отпразнува навършването си на Христовата възраст с цели 11 дни събития в Созопол.

Това е най-дългата, най-посещаваната и съответно – най-успешната „Аполония“ в историята на фестивала! Нищо чудно, че любимата група на поколения българи – „Щурците“, избра тъкмо сцената на Афмитеатъра за своя последен концерт.

©

На няколко сцени

В рамките на удълженото си времетраене 33-ото издание на Празници на изкуствата „Аполония“ представи най-актуалните творчески проекти в театъра, киното, литературата, музиката, балета, изобразителното изкуство, фотографията и дори архитектурата. Видяхме ги, слушахме ги и танцувахме на тях и то – на няколко сцени:

  • Читалище „Отец Паисий“ ни срещна с вълнуващи театрални постановки и кино прожекции на български творби. Акцент бе постановката CLASS, продукция на Фондация „Аполония“ и Театър 199.
  • Художествената галерия стана дом на много изложби на талантливи художници, интересни литературни четения и представяния на най-новите български творби. Веднага харесахме „Остров Крах“ на Ина Вълчанова, „Море на живите“ на Александър Секулов, премиерата на „Хавра“ на Захари Карабашлиев, „Чамкория“ на Милен Русков и „Камбаната“ на Недялко Славов.
  • Джаз изпълненията пък ни направиха верни фенове на безспорни таланти като Антони Дончев, формация „Джазаница“, MYXTET, The Golden Project и най-новия проект на Христо Йоцов – Jazz Cats.

©

Най-горещата точка

Най-горещата точка, разбира се, бе сцената на Амфитеатъра в Созопол. Тук се сбогувахме с „Щурците“ – с последния концерт на Кирил Маричков и компания за закриването на фестивала. И пак тук предишните дни звучаха Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Мистерията на българските гласове, Лили Иванова, Камелия Тoдорова и Орлин Павлов, балет „Арабеск“, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Люси Дяковска и Плевенската филхармония, Руши Видинлиев, Васил Петров и ансамбъл „Чинари“.

  • Примата на българската естрада Лили Иванова получи и специална награда от генералния спонсор на „Аполония“ – Обединена българска банка.
  • Почетният приз на фестивала – „Аполон Токсофорос“, бе присъден на скулптура и художник Павел Койчев.

©

Наградата за всички нас, присъстващите, бяха повечето дни емоции край морето. С което, както винаги, също се сбогувахме на тръгване. До следващото лято, следващата „Аполония“ и следващия път, когато ще се ослушваме за песента на щурците в нощен Созопол.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser