Преминете към основното съдържание

Сега, на 26 съм по-близо до страшните 30, отколкото до веселите 20

За малките промените, преди голямата промяна
© iStock

От няколко дена се чудя дали това ми звучи страшно. Като човек, който прегръща промените в живота, се опитвам да си вменя напрягащото чувство на "нямам много време за губене". 

Все пак, не успявам да предам тази негативна нотка в това, че ставам все по-истински възрастен. Дали, защото си обичам рождените дни, или защото ми е и любопитно какво още ще следва нататък. 

Но наистина обичам рождените си дни.

И всъщност, толкова много ги обичам, че втора година подред празнувам по 2 пъти - лятото и есента (когато, реално съм се появила на бял свят). Тази година дори получих повече от един истински подарък по повод фалшивия ми рожден ден. Тук-таме се появяват и разумни хора с неразумните си въпроси като “Ама, защо?” и “Но, кому е нужно?”. Не знам дали ми вярват, когато им обяснявам със сериозен тон, че астрологично може Луната ми да е в Скорпион, но Слънцето ми е в Лъв (или беше обратното) и е редно да се отпразнува този факт.

© iStock

След шумния летен празник, реших, че 26-те навършени години трябва да се честват по-скромно. Преживените 27 съм чувала, че са по-вълнуващи. Поне за великите хора. А като представител на Поколението У все пак съм длъжна да се смятам за част от великите хора (всички милениали го правим).

И докато вися в тази преходна възраст, в която в очите на майка ми съм все още тинейджър, а за истинските тинейджъри “не бих ти дала толкова години”, се зачудих дали не трябва да се отнасям по-сериозно към тази “пропаст” до кръглите 30 и не си внеса малко промяна в живота.

Ясно е, че няма да се науча да ставам в ранни зори, както си мечтая, нито веднага ще се втурна да тренирам през ден във фитнеса, нито пък ще уча по 30 нови думи по френски на ден.

Отворих малкия си бележник и надрасках следните три реалистични неща:

ПОВЕЧЕ ПРЕКАРАНО ВРЕМЕ СЪС СЕМЕЙСТВОТО

Има ли някой, който да заспива с мисълта, че показва достатъчно признателност  към близките си хора? Създаването на нови традиции, които да сплотяват, и с които да изразяваме безусловната си обич един към друг, също е една полезна практика, която смятам да внеса. 

ПОВЕЧЕ ОТБРАНИ СЪБИТИЯ

Чувството за FOMO при мен отшумя преди известно време, още едно доказателство, че пораствам. Ето защо, в отношение на отбраните събития, няма защо дори да се старая. Напоследък предпочитам да присъствам на партита и мероприятия, които са в топ листа ми, отколкото просто да излизам в името на излизането (не броим летните месеци - тогава светът е друг, а щастието - пълно).


КАКВО Е ТОВА FOMO И ЗАЩО МИЛЕНИАЛИТЕ СТРАДАМЕ ОТ НЕГО?


ПОВЕЧЕ ЗАПАМЕТЕНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ И ПО-МАЛКО SHARE

Като любител фотограф няма как да пропусна да направя няколко кадъра на симетрични архитектурни обекти или интересни интериорни хрумвания. Наскоро осъзнах, колко, , са времеобхващащи общите снимки с приятели и как все някой не се харесва на тях. Имам идеята да се снабдя с инстантна камера, за да разреша този проблем. Един кадър, една снимка за спомен, няма сърдити, няма спам в социалните мрежи. 

ПОВЕЧЕ КЛАСИЧЕСКИ ВЕЩИ И ПО-МАЛКО ВЕХТОРИИ

Някъде, в някое измерение има едно друго мое Аз, което води живот с 0 отпадъци. Но, не и сега, не и в моите щури 20. За жалост. Страя се да рециклирам, да купувам по-малко пластмаса и да страня от ненужни неща. Но модата и пазаруването са много виновни за натрупването на дрехи, обувки и аксесоари. За това смятам да променя шопинг навиците си, доколкото е възможно и да залагам на long lasting визии и по-малко fast fashion. 

Нещо като правила, нещо като философия на положителната промяна преди да настъпи другото десетилетие в живота ми с цялата си тежест. 

И докато вие четете този текст, аз най-вероятно вече пътувам към Пловдив с малкия ми червен куфар и бутилка шампанско (както ме е учила Амели Нотомб). Защото, дори да е скромен, този рожден ден трябва да бъде отпразнуван подобаващо - в любимия ми град в България, с любима приятелка от детството.

Chin-chin за веселите 20!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser