Преминете към основното съдържание

СЕКС ИЛИ ФИТНЕС?

Оказва се, че най-ефективната загрявка за джогинг е сексът
© iStock

От списание ELLE България

Ако някога сте се изкушавали да останете в леглото, вместо да излизате за тренировка, сега имате извинение за това. А ако все пак обуете маратонките, пробвайте трика ни за по-ефективен джогинг: секс загрявка.

Как мислите, дали е случайно, че на английски думите за бърз фитнес и за бърз секс в обедната почивка са едни и същи („quickie“, а също и „nooner“)? Екип специалисти се зае да провери това! И според резултатите им, ако не по-ефективна, активността в леглото е поне толкова полезна за вашата спортна форма, колкото и джогинга. Не само в часовете за обяд, а по принцип.

ДОБРОВОЛЕН... ТРУД

Проучването е интересно, освен с изводите си, и със самия подход за достигането им. То било проведено с помощта на апарати за проследяване на сърдечната дейност, прикрепени към ръцете на двойки, които имали две задачи: да правят секс и да тичат. След такъв „тежък“ работен ден в лабораторията, резултатите варирали, ала се свеждали до основното: сексът може да изгаря повече калории от спортуването. Забележете формулировката: може да изгаря! В действителност, за дадено време интимните упражнения не изразходили същото количество калории, каквото изгорила бягащата пътечка. Доброволците обаче загубили по-малко енергия при секса, което означава, че били по-издръжливи и можели да продължат с приятното занимание по-дълго и старателно. Двойките, които издържали най-много (57 минути!) се отървали от повече калории, отколкото били изгорили с джогинг. Според изчисленията – с продължителност на сексуалния акт между 10 и 57 минути, т.е. средно към 25 минути – средният брой изгорени калории бил 101 за мъжете и 69 за жените. И едва ли е новина, че мнозинството участници оценили секса като по-приятната от двете задачи.

Сексът може да изгаря повече калории от спортуването.

ПОЛЕЗНОТО С ПРИЯТНОТО

Можете да ги съчетаете и да извлечете максимума и от двете, стига да ги подредите в правилната последователност. А именно: първо секс, после фитнес. Потвърждава го друго допитване, в което 48% от практикуващите джогинг на възраст под 40 г. заявяват, че интимните занимания преди тичане подобряват спортното им представяне. Сексологът Ивон Фулбрайт обяснява явлението така: „Макар фитнесът да ускорява пулса, той не е достатъчно натоварващ, за да бъде определен като истинска тренировка. Вместо това може да послужи за приятна загрявка преди нея.“

ВЪВ ВЪРХОВА ФОРМА

Причините са свързани и със здравето, и с фигурата. Защото освен че подобрява сърдечната дейност и имунната система, намалява риска от диабет и увеличава производството на окситоцин (хормон, свързван с добрата форма), редовният секс поддържа нивата на кортизол в ред. А това е хубава новина. Прекалено многото кортизол би повишил апетита за мазни и високовъглехидратни храни и би накарал тялото да складира излишните калории по иначе привлекателни за окото извивки.

Изкачването на любовни върхове не само предотвратява щетите от всичко това, то може дори да ги намали до два пъти! Толкова мазнинки има шанс да стопите, благодарение на това, че сексът ви изтощава и ви помага да спите лесно и сладко. Лишаването от такъв сън се отразява зле на способността на тялото да преработва мазнините, което не може да бъде поправено с никоя диета.

И не, оправданието „Тази вечер ме боли глава“ не е валидно от гледна точка на медицината! Защото разгорещяването в леглото всъщност може да облекчи проблема, да намали схващанията и хроничната болка.

Интимните занимания преди тичане подобряват спортното представяне.

СЕКСИ РЕЗУЛТАТИ

Дори да гледате на секса само като раздвижване, пак ще откриете смисъл в разреждането на тренировките заради него. Той не само гори калории и кара сърцето ви да препуска, но и ускорява метаболизма и поддържа във форма мускулите. Неслучайно някои спортни маниаци го отбелязват в мобилните си фитнес приложения като упражнение. Средната продължителност, поне според повечето проучвания по темата, така или иначе е 25-30 минути. Колко ще изгорите за това време, зависи от собствената ви отдаденост и енергичност (а също и от килограмите ви и от позата, в която го правите). Някои инструктори приемат, че сексът може да бъде отчетен не само като кардио упражнение, но и като силова тренировка за конкретни мускулни групи. Когато сте отгоре например, краката и ръцете са по-натоварени, отколкото, ако сте пасивният партньор. В други вечери „работите“ повече с коремната мускулатура и глутеусите, което няма как да не доведе до секси резултати.

Някои инструктори броят секса не само за кардио, но и за силова тренировка.

ГОЛАТА ИСТИНА

Всичко звучи прекрасно, нали? Но преди да захвърлите фитнес картата и сака завинаги, помислете пак. Определението за силова тренировка е да натоварвате максимално и с всички възможни движения основните мускулни групи. Сексът не е чак това. Да, дори и онзи секс, който помните като най-добрия секс в живота ви! Кардиото също е по-различно – в повечето случаи се фокусирате върху партньора си, вместо да се стремите да поддържате пулса си в аеробната фаза.

Така че, ето я голата истина: сексът е чудесен начин да раздвижите тялото и сърцето си и да поизгорите още калории. И от време на време, в името на връзката, можете да пропускате фитнеса заради интимна сесия с любимия. Но в името на здравето и фигурата, която ви трябва, за да се чувствате добре по време на секс, най-разумно ще е да намерите време и за спорт. След като минат празниците, разбира се! Дотогава можете да оставите маратонките и да се „поупражнявате“ у дома.

Текст Петра Денчева

Още по етикети

секс , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser