Преминете към основното съдържание

Секс за крепко здраве и чудесно настроение

Освен че доставя удоволствие, сексът е полезен за здравето, защото се бори със стреса, болката, депресията, покачва настроението и предпазва от сърдечносъдови заболявания...
© getty

Сексът понижава напрежението и повишава настроението

Всички знаем, че стресът на работното място и в бита, прекомерното натоварване и преумората се отразяват зле на настроението ни. А решението е толкова просто – редовен секс! По време на оргазъм тялото освобождава хормоните на радостта и насладата, които действат успокояващо на психиката. Тези химически вещества въздействат пряко на настроението.

Често за отпускане на напрежението се препоръчва спорт или физическа активност. Но сексът, който има много общо със спорта, е още по-подходящ за справяне със стреса след натоварения работен ден. При депресия сексът връща вярата в себе си и въздейства като естествен антидепресант без странични нежелани ефекти за организма.

Тренира сърцето

Твърдението, че сексът може да навреди на сърцето, е напълно неоснователно. Напротив, редовното му практикуване влияе благотворно на сърдечносъдовата система, дори в напреднала възраст. Разбира се, сърдечно болните трябва да внимават с натоварването, както и с всяка друга физическа дейност, която изисква усилия, но хората, които нямат здравословни проблеми, могат да са спокойни.

В момент на възбуда сърцето преминава от 75 към 100 удара в минута, които се ускоряват до 180 в момент на оргазъм. Това е отлично упражнение за сърдечния мускул, който има нужда да работи, за да се запази във форма. При мъжете отделянето на тестостерон по време на акта е важно за поддържане на мускулната маса, а оттам и за сърцето. Колкото по-чести са сексуалните контакти, толкова по-добре тренирано е сърцето.

Подобрява съня

Сексът преди сън гарантира спокойна нощ. Оргазмът води до освобождаване на ендорфини, които създават чувството за пълна наслада и водят до отпускане на мускулите, което е отличен преход към съня. Освен това ендорфините действат като морфина и имат силен противоболков ефект. Сексът е по-добър от приспивателното хапче!

Повишава защитните сили

Редовният полов живот стимулира имунитета. Хората, които имат интимни контакти веднъж или два пъти седмично, произвеждат по-голямо количество имуноглобулин А, който предпазва от грипни и простудни заболявания.  

Удължава живота

Ритъмът от три сексуални акта седмично удължава живота с 10 години! Специални проучвания сочат превантивната роля на секса срещу рака на гърдата поради отделянето на хормона окситоцин, наричан още „хормон на ласките”. Това вещество се образува в организма по време на акта, но също така при приятните изживявания от любовните чувства. При мъжете редовният секс има предпазващ ефект върху простатата и ограничава вероятността от развитие на рак. Също така намалява два пъти и риска от инфаркт или инсулт.

Вталява

Сексът е много добър за отслабване – по време на половинчасов полов акт се изразходват 300 калории. Ускорява се сърдечният ритъм, активира се кръвообращението и процесът на изхвърляне на токсините. Физическото усилие по време на секс се равнява на 20-минутно ходене пеша.

Повишава самочувствието

Хората, които редовно правят секс, са с по-високо самочувствие от въздържателите. Те имат по-голяма вяра в собствените сили и по-лесно взимат важни решения – такива са изводите от голямо проучване на учени от Тексаския университет, САЩ.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser