Преминете към основното съдържание

Сексът като fast food

Животът на светкавична скорост се пренася и в леглото
© Shutterstock

Животът през 21 век е подчинен на скоростта не само на работното място, но и в любовта. Днес сексът на първата среща е задължителен, а при дългогодишните двойки е рядко и краткотрайно удоволствие със съмнителни качества. Говорим си за секса на нашето време, по-известен като fast food секс.

Първа среща = секс среща

Седмици, а дори и месеци минаваха преди една новосформирана двойка да се отдаде на интимни ласки. Това беше отдавна. Сега запознанството, флиртът, първата целувка и сексът се случват в рамките на една вечер. Статистиката сочи, че цели 30% от жените правят любов с мъж, с когото току-що са се запознали. Те практикуват fast food секс, който обикновено се случва толкова бързо, колкото и приключва. Това не притеснява Силвия: „Изчакването ми звучи страшно старомодно. Сега всичко се случва бързо и на мен ми харесва. Освен това мога да се запозная с някого по интернет, да се опознаем и когато се видим, да правим секс. Не намирам нищо лошо в това.“ При fast food секса, докато жената и мъжът се запознават, тя си сваля дрехите, а той си слага презерватив. А после лежат голи и се чудят как се казва човекът до тях.

30% от жените правят любов с мъж, с когото току-що са се запознали

Правата на потребителите

Според учените трябва да правим секс средно по 167 пъти годишно, или около 3 пъти седмично, и абсолютно всеки път да изпитваме оргазъм. Това показва колко потребителски сме настроени към любовта. „Този подход е грешен, ето защо сексът се възприема като предмет за бърза и еднократна употреба“, казва докторът по сексология Жерар Леле. „Жените, които правят секс на първата среща, не осъзнават колко много губят. Желанието е едно от главните съкровища на любовта. Сексът от типа fast food е съсредоточен предимно върху половите органи и когато той приключи, няма глад, но и удоволствието не е гарантирано. Ако обаче желанието се подклажда няколко седмици, дори едно докосване носи наслада.“ Друга причина да намалим темпото е, че според учените колкото повече време издържите без секс в началния етап, толкова по-голяма е вероятността за стабилна връзка. Според невролога Люси Венсан: „Часовете, прекарани в разговори, водят до изменения в мозъка, благодарение на които невроните се приспособяват към новия съвместен живот.“

При fast food секса, докато жената и мъжът се запознават, тя си сваля дрехите, а той си слага презерватив

Дълга връзка, кратък секс

Ако се радвате на дълга връзка, може би вече не се радвате на добрия стар страстен секс по всяко време на денонощието, който продължава безкрайно. Fast food сексът при дългогодишните двойки се характеризира с краткост, намалено количество и ниско качество. „За да отделите повече време за любов, трябва да имате и време за себе си“, подчертава психиатърът Режис Еро. Новите изследвания ни уверяват, че пълноценният акт трае три минути, а дългият – десет. Против fast food секса са само 3% от европейците, които отделят цял час за любов. Основните причини за забързването в леглото са липсата на време, умора, стрес – все „вируси“ на новата скоростна ера.

Скъпото вино не се сипва в пластмасови чаши и не се пие на екс

Мъжко и женско време

Оказва се, че предимно мъжете нямат време за любов, от което страдат техните половинки. „С мъжа ми сме заедно от седем години и той твърди, че пет минути интимности с мен са му напълно достатъчни“, оплаква се Ваня. Да, мъжът се възбужда много бързо, неговият оргазъм продължава само няколко секунди, а на жената й трябва много повече време, за да изпита наслада. Но въпреки натоварения график и разликите в биоритмите, двойките трябва да отделят повече време, за да бъдат заедно. „Любовта и чувствата са несъвместими със скоростта. Сексът в стил fast food няма нищо общо с чувствата. Скъпото вино не се сипва в пластмасови чаши и не се пие на екс.“ Или казано по друг начин, гледайте на секса не като на fast food, а като на изискано гурме меню. Опитвайте бавно и полека, само така ще можете да му се насладите напълно.

Сексът в стил fast food няма нищо общо с чувствата

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser