Преминете към основното съдържание

Сексът ни дарява с... 8 ползи за ума!

Може и да си губим ума от любов, но при секса е тъкмо обратното
От любов се оглупява, но от секс - не!
От любов се оглупява, но от секс - не! © iStock

„Умът ми излиза в почивка, за да направи място за сърцето“, пее Брус Спрингстийн в „Crush On You“. Прав е – любовта ни кара да си губим разсъдъка. И това не е само метафора. Когато сме влюбени, обсебването може да влоши качеството на нашия интелектуален труд, когато учим или да работим.

Дори учените го доказаха. Свързаха страстната любов със спад в когнитивния контрол (способността да отложим удовлетворението). Тоест, в нашето нетърпение все по-трудно игнорираме разсейващите изкушения, за да се концентрираме върху едно нещо.

Мисълта за любимия = мисълта за награда

Установено бе и че във влюбения си период не се справяме добре с аналитични задачи. Причината, според изследователите: мисълта за любимия стимулира онази част от мозъка, свързана с мисълта за награда, което може да доведе до изключване на други части, отговарящи за други когнитивни функции.

На фона на тези научни твърдения, откритието на университетите „Оксфорд“ и „Ковънтри“, че сексът ни прави не по-глупави, а обратното – още по-умни, е, меко казано, изненадващо. И все пак, редица други проучвания сочат тъкмо това. Въз основа на данните от тях, излиза, че сексуалното блаженство ни дарява с поне 8 ползи за ума (без да броим удоволствието от самата наслада, разбира се). Кои са те, вижте в галерията:

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser