Преминете към основното съдържание

Сексът ни прави по-щастливи заради... гушкането

Хубавите емоции след секс са гарантирани само ако той е бил придружен от прояви на любов и грижа, доказаха учените
Сексът е по-сладък с гушкане.
Сексът е по-сладък с гушкане. © iStock

Отдавна не е тайна, че впечатляващо количество изследвания свързва честия секс с щастието. Едно от проучванията дори успя да монетизира резултатите си. Според него, удоволствието от това, че правим секс веднъж седмично, е сравнимо с радостта от спечелването на 50 хиляди долара.

Да разискваме дали и защо сексът ни прави по-щастливи може и да звучи нелепо. „Не е ли очевидно?!“, изкушаваме се да извикаме през смях. Само че, като при много други неща, които ни носят удоволствие, с времето привикваме към хубавите емоции и в дългосрочен план ни се струва, че вълнението е заменено от спокойствие. Което пък ни затруднява да изключим другата вероятност – че не сексът ни прави щастливи, ами че правим секс, когато сме щастливи.

Дали сексът наистина носи щастие, или щастието ни насърчава да правим секс?

Тази дилема – дали сексът наистина носи щастие, или щастието ни насърчава да правим секс – тормози екип от швейцарски и канадски психолози. Те запрятат ръкави, за да я разрешат с целия си научен арсенал от изследвания, допитвания и анализи. Експертите успяват да погледнат отвъд хоризонта на непосредственото блаженство и да докажат, че основната причина повечето секс да допринася за по-голямо и дългосрочно щастие е... гушкането. Както и другите прояви на обич непосредствено преди, а и в часовете след сексуалния акт.


КОЛКОТО ПО-ОСКЪДНО, ТОЛКОВА ПО-СЕКСИ?


„Любовта е просто схема, която цели да накара някого да ви нарече „скъпа“ след секс“, беше казал Джулиан Барнс в книгата си „Говорейки за това“. Но излиза, че ако любовта изобщо е схема, то нейната крайна цел е да се озовем в прегръдките на любимия.

Сексът без обвързване не гарантира усещане за щастие

И действително – в серия проучвания Аник Деброт от Университета на Фрайбург и нейни колеги потвърждават, че положителните емоции 24 часа след секс са свързани с еротичната активност. Но и че тази корелация важи само в случаите, когато сексът е придружен и от проява на любов и грижа.

С други думи, сексът без обвързване не гарантира усещане за щастие. Нито пък сексът напук, сексът за отмъщение, сексът с цел манипулиране. Единственото изключение: сексът за сдобряване, стига наистина да искате да се помирите и сближите отново с любимия.


НАЙ-ПАЛАВИ СМЕ ПРЕЗ СТУДЕНИЯ СЕЗОН


Тод Кашдан и екипът му психолози от университета „Джордж Мейсън“ също разработват методология, която да разкрие кое точно ни носи щастие, когато правим секс. И установяват, че сексът в един ден е свързан с по-добро настроение на следващия ден, а също – с по-голяма увереност, че животът е смислен.

Докато обратното не се оказва задължително вярно – позитивните мисли или усещането за смисъл в живота един ден не са свързани с повече секс на следващия. Че смисълът в живота възниква, когато основната нужда на човек от принадлежност е посрещната от някого, не е нова концепция. Но е добре да знаем, че когато връзката е по-интимна, усещането за щастие и смисъл е по-силно.

Щастливи дори след месеци

Методолозите, които анализират получената информация, обаче се изправят пред предизвикателството, че все пак разглеждат контролиран експеримент. Има разлика между него и истинския живот. Във втория случай никой не ни кара да броим колко секс и прегръдки сме получили снощи.

© iStock, Прегръдките ни носят усещане за уют.

Дали, ако го правехме по принцип, щяхме да сме винаги в добро настроение? И тъй като времето е най-добрият съдник, учените решават да проверят реалността на получените твърдения, като се срещат с доброволците и им задават нова порция въпроси шест месеца по-късно.

Тогава се формират и следващите заключения от проучванията. Според изводите, повечето секс в експерименталната част на изследването е довел до по-голямо удовлетворение от отношенията между партньорите през всички следващи месеци. Но – внимание – това отново важи само в случаите, когато интимността е била придружена от усещане за свързаност и грижа, изразени чрез галене, прегръщане, целуване.

Какво се случва при двойките, които разчитат само на секс?

Тези констатации биха могли да помогнат на онези двойки, за които сексът временно не е възможен по някаква причина. По-важно от него е усилието да бъдем привързани. „То може да е от полза за благополучието и взаимоотношенията ни и в дадени периоди да компенсира намалената сексуална активност, спасявайки връзката в труден за партньорите момент“, смята Аник Деброт.


СТУДЕНИТЕ КРАКА СА ПЕРЧКА ЗА ПОСТИГАНЕТО НА ОРГАЗЪМ


„Не се плашете, ако страстта си е отишла“, казва и Паула Хол, специалист по взаимоотношенията към услугата за онлайн дейтинг Parship. Според проучване по поръчка на платформата, гушкането е по-важно от секса и тъкмо то, а не честотата на интимните контакти, задържа двойките заедно. „Прегръдките ни доставят не само сетивно удоволствие, но и усещане за уют, сигурност и заедност. Дават ни и преимуществото да говорим с другия за всичко, което ни вълнува. При двойките, които разчитат само на секс, за да се сближат, контактът на всички други нива често се оказва предизвикателство.“

Хормонът на любовта

„Миналата година се разделих със съпруга ми“, казва Лидия, офис мениджър, която смята, че страстта не е била достатъчна, за да спаси брака ѝ. „Нямахме проблем със секса, между нас винаги е имало привличане. Но си говорехме все по-малко и емоционално се отчуждихме.“

Ако измерваме успеха на връзката си по честотата на секса в нея, може да не се сетим да говорим с партньора си за емоционалните ни различия. Но ако получаваме невербални потвърждения за това, че сме свързани – чрез прегръдки, галене, държане за ръце, произведеният в телата ни окситоцин (хормона на любовта) ще ни държи щастливи и спокойни за общото ни бъдеще.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser