Преминете към основното съдържание

Сексът за сбогом – за и против

Или защо ни се иска да го направим (поне) още веднъж, преди да се разделим
© iStock

Идеята да правите любов, за да отбележите края на връзката, не е много логична, но пък е доста съблазнителна. Така нареченият break up секс обаче може доста да ви обърка и да посее във вас семенцето на надеждата, че раздялата може и да не се случи, дори и преди това да не сте мислили за този вариант. "Прощалният секс не спасява отношенията", категорична е нюйоркската сексоложка Холи Ричмънд. "Той дори може да удължи агонията на връзката ви с няколко седмици."

Защо искаме да правим секс за сбогом?

"Сексът на прощаване е нещо като отпразнуване на всичко хубаво, което сте преживяли заедно", обяснява Ричмънд. "А разделите, с малки изключения, се случват по емоционални, а не по сексуални причини и ласките за сбогом са нещо като "черешката на тортата", която ни помага да забравим преживените неприятности и негативни моменти", казва сексоложката.


БОЛКАТА ОТ РАЗДЯЛАТА: ЗА КОГО Е ПО-ГОЛЯМА?


Ако партньорите разбират защо не могат вече да бъдат заедно и раздялата е по взаимно съгласие, сексът за сбогом се прави със съзнанието, че няма да оправи нещата, но е и доказателство, че любовта я има.

От друга страна, ако един от партньорите не иска раздяла, то е възможно той да иска да каже и покаже: "Виж как добре ни се получава! Сигурен/а ли си, че няма да съжаляваш?". И не е изненада, че подобен подход няма да доведе до нищо добро.

Какви емоции съпровождат секса преди раздялата?

Ако приятелят ви не иска да се разделяте, прощалният секс ще удължи неговата агония, като добави още ненужни въпроси. Разбира се, сексът е хубаво нещо и навярно вие искате да го направите, но вероятно след него ще бъдете по-смутени, отколкото преди това. И може да се почувствате гузна, ако вие сте били инициаторът, или пък използвана, ако сте в обратната позиция. 


ВТОРИ ШАНС ЗА ВРЪЗКАТА


Има ли смисъл?

Според д-р Ричмънд при разделите по взаимно съгласие "сексът може да бъде красив и напълно логичен финал на връзката". Но ако ласките са с идеята за спасяване на отношенията, по-добре е да не го правите. За да се преодолее раздялата, трябва време, а интимните контакти могат да заглушат болката и да задълбочат сърдечните рани. Затова категорично откажете или въобще не си мислете вие да го предлагате. Просто продължете напред

Още по етикети

секс , раздяла , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser