Преминете към основното съдържание

Селин Дион: „Аз съм само на 1 година!“

Селин Дион в ексклузивно интервю за ELLE

На 51 години Селин Дион приветства промяната в живота си: поставила току-що точка на повече от 15 години в Лас Вегас, дивата от Квебек, сега по-модерна от всякога, преоткрива себе си като Instagram звезда, присъединявайки се към екипа на L'Oréal Paris в ролята си на „нов глобален посланик“ и добавяйки финалните щрихи към чисто нов албум, който обещава да бъде огромен хит. Децата, които растат бързо, гардеробът, силата и влиянието на жените... Селин в ексклузивно интервю за ELLE

Танцува Селин Дион. Издига ръцете си нагоре, оформяйки арка над главата си, като в същото време повдига тюлените краища на роклята Dior Haute Couture. Тялото й, изключително слабо, но стегнато и с красив тен, е всякакво друго, но не и крехко. Тя танцува под ярката пареща светлина на прожекторите повече от четири часа и дори фотографът Том Мънро изглежда изпитва страхопочитание пред безграничната й енергия. Никой не й е казал да прави всичко това. Прави го, защото това е тя. Тя е шоу момиче, тя притежава сцената, тя е жена, която живее в музиката. Селин пее на всяка една песен, която Пепе Муноз, нейният асистент (и между другото, истински почитател), е подбрал като фон за снимките. Единствените кратки почивки са за смяна на тоалетите. Появява се асистентът с кокосовата вода, Селин отпива набързо, асистентът за прическата и асистентът за грима го следват по петите. „We Will Rock You“ взривява студиото и певицата отново заема позиция, гърбът се извива, токчетата потракват в ритъма, юмруците удрят във въздуха, Фреди Меркюри този път е в наситено зелен Alexandre Vauthier Couture модел с пайети. Аз, заедно с още 20 други зрители, стоях в задната част на студиото, зашеметен, и изведнъж осъзнах, че тази нова Селин Дион се появява през последните няколко месеца и не би трябвало вече да е изненада. Тази стройна жена е същинска стихия, която не се спира пред нищо. Селин Дион започва нов етап от живота си.

Минаха три години от смъртта на Рене. Как се промени скръбта ти за това време? Ярките спомени увеличават ли чувството на тъга?

Чувствата ми се променят всеки ден. Трудно е – изгубих любовта на живота си... (тя замълчава за миг, преди да продължи). Но всъщност се справям много добре, защото всеки ден виждам съпруга си в очите на нашите деца. Имам три изключителни момчета, чрез които той живее, макар и по различен начин. Той е част от мен, той пее в мен, знам, че винаги ще бъде с мен.

Изглежда, че имаш по-спокоен, но и по-смел подход към живота. Сещам се за един цитат на френската комичка Флоранс Форести: „Да бъдеш на 50, е като да бъдеш тийнейджър, но с кретитна карта“. Така ли се чувстваш и ти?

(Смее се) На 51... сякаш започвам отначало. Така че, предполагам, съм на 1 година. Имам куп проекти: три деца, с които да се справям – един 18-годишен тийнейджър, което е страхотен, и близнаци на 8 и половина; имам шоута, албуми, седмици на модата, посещавам Париж и неговите музеи... Най-накрая си позволявам да живея пълноценно. Когато бях по-млада, не правих нищо друго, освен да репетирам. Моите гласни струни управляваха живота ми. Бях просто... певица. Сега се наслаждавам да бъда себе си, да изследвам това, на което искам да се посветя за в бъдеще. Никога не е твърде късно да започнеш и днес аз се чувствам така, сякаш живея най-хубавите години от живота си.

Как се справят синовете ти?

Страхотно! Близнаците се обучават вкъщи. Четат и пишат и постоянно ме бомбардират с въпроси, които са колкото интересни, толкова и стресиращи. Ох, въпросите... нека просто кажем, че с някои от тях съм като „Ъхх… колко души са загинали в Азия заради замърсяването на водата? Вижте какво, питайте учителя си, защото аз нямам представа!“. Да имаш три енергични момчета, е доста изморително, но хиляди пъти го предпочитам пред това, да имам деца, които не правят нищо по цял ден. Дори близнаците, колкото и да са малки, са достатъчно зрели, за да осъзнаят колко щастливи сме. Животът ни е прекрасен. Току-що се върнахме от Китай. Не е ли страхотно?!

Децата на Селин Дион ми изглеждат напълно „нормални“. Как успяхте?

Те не изглеждат нормални! Те са нормални! Всъщност те са много по-нормални от мен, понякога аз не се чувствам като нормален човек. Мисля, че това, да бъда заобиколена от 13 братя и сестри, е формирало у мен ценности за цял живот. Дори да искам да направя промени в живота си, да опитам нови неща, имам истинско усещане за вътрешна стабилност. Основите (любов, внимание, привързаност, помощ) бяха положени в ранното ми детство и това е безценно. Понякога казвам на Еди или на Нелсън: „Можеш ли да ми подадеш една кърпа, скъпи?“. „Разбира се, мамо“ е отговорът. Всъщност изобщо не ми трябва кърпа, но правя толкова много за тях, че искам да се научат да вършат нещо в замяна. И те обичат да ме радват, това е като игра. Можеш да си Селин Дион и да си майка като всички останали. Мисля, че е напълно възможно да живеем извън обикновения живот, но да бъдем напълно обикновени хора!

Една майка на 18-годишно момче към друга майка на 18-годишно момче: любовта на и към синовете ни – ясно, но как да се справим с всичко останало?

(Завърта очи) Чувствителна тема! Не, сериозно, имам невероятна връзка с моя Рене-Чарлз. Когато баща му почина преди три години, му казах: „Ще имате големи въпроси за живота и любовта, които няма да можете да му зададете. Но аз ще бъда там, за да отговоря. Няма да е лесно, ще бъде неудобно, но това е нещо, което трябва да направя.“ Разговорите, които имаме, могат да бъдат... плашещи. Ще му кажа: „Ще ти кажа нещо само веднъж и после ще зависи само от теб как ще използваш интелигентността и здравия си разум, за да си спомниш какво съм казала и да го приложиш на практика.“

Те ще излетят един ден от гнездото. Как мислиш, че ще се справиш с това?

(Преструва се, че не може да си поеме въздух) Не сме стигнали още до там! Рене-Чарлз има вече приятелки, но е едва на 18. Когато ме запознае със своето момиче, знам какво ще направя: ще я помоля да ми подаде кърпа (смее се)! Това е парадокс, пред който всеки родител рано или късно се изправя: знаем, че ще разперят крила и ще отлетят, но в същото време не искаме да ги пуснем.

„СЕГА СЕ НАСЛАЖДАВАМ ДА БЪДА СЕБЕ СИ, ДА ИЗСЛЕДВАМ ТОВА, НА КОЕТО ИСКАМ ДА СЕ ПОСВЕТЯ ЗА В БЪДЕЩЕ“

Какъв съвет би дала на младата Селин, която е била тормозена в училище?

Ще кажа: „Потърпи малко, всичко ще се нареди!“. Образът, който изплува в съзнанието ми, е... Ванеса Паради. Тя беше моят идол, с джинси и къси тениски, в момент, когато имах толкова много задръжки и се покривах до врата. Смешно е, защото днес излагам все повече и повече плът! Тормозът може да започне в много ранна възраст и да има ужасни последствия. Говоренето е ключът, а приятели и родители трябва да обръщат внимание, защото подрастващите, които са жертви, никога няма да потърсят помощ сами. От нас, като родители, приятели и учители, зависи да държим очите и сърцата си отворени. Трябва да следим за всякакви промени – в навици, хранене, външен вид, изолация. Важно е да се обърнете към човека и да му зададете въпроси, да го насърчите да се отвори, да копаете по-надълбоко.

Някой направи ли това за теб? Родителите ти разбраха ли как се чувстваш?

Притеснявах се да говоря за това. Така че не, те не осъзнаваха какво става, а и бяха толкова заети у дома. Но с 13 любящи братя и сестри се чувствах винаги добре, когато се прибирах вечер. Бях бебето на семейството, малката любимка на всички... Предполагам, че все още съм! (смее се)

Ако погледнеш назад, би ли казала, че си страдала много, след тийнейджърските години?

Не, не съжалявам за нищо. Не бих променила нищо. Бях достатъчно голям късметлия да срещна любовта на живота си на много ранна възраст. Имало е само един мъж в моя живот, но бинго! Бях ударила джакпота, преди изобщо кракът ми да е стъпил в Лас Вегас! Имах прекрасен живот с него и благодарение на него получих страхотен „багаж“, който ще нося със себе си цял живот – три изключителни деца и три чудесни деца от първия му брак.

Наистина ли вярваш, че хората не се променят – както пееш в „On ne change pas“?

Хората могат да се променят към по-добро. Всички имаме своите недостатъци и нашите приятели са до нас, за да ни помогнат да ги видим, но онова дете, което е дълбоко в нас, никога не се променя. Ние измисляме персони. Само ме виж днес с този тен и с тези фантастични дрехи. Нося токчета, блестящи обеци. Ще позирам за снимки цял ден. Но когато се прибера после вкъщи, ще бъда мама с пижама отново!

И пижамите ти ли са haute couture?

(Избухва в смях) Разбира се! Нищо по-малко!

Имаш ли любими дрехи? Такива, от които никога не би се отказала?

Току-що сипа сол в раната. Това е проблем с глобални размери. Нямам нищо друго освен такива дрехи! Пазя всичко! Обичам всеки един елемент в гардероба си, защото е свързан с определено време от живота ми. Запазвам абсолютно всичко. За щастие, имам хора, които ми помагат за избора на облекло за всяко събитие. Трябваше да подредя хранилището, където се пазят всички дрехи от първия ден на кариерата ми. И наистина имам предвид всички!

Права ли съм да мисля, че имаш толкова много неща, защото никога не си наемала нищо? Ти купуваш всичко?

От време на време мили хора ми предлагат да ми дадат нещо за дадено събитие, но след това аз обикновено им се обаждам, за да ги попитам дали мога да закупя прототипа. Те винаги казват: „Не, ние ще направим за Вас специална бройка“, на което аз отговарям: „Но тя никога няма да бъде същата. Искам да купя прототипа!“.

Сега ще те поизмъча малко. Ако можеше да запазиш само три рокли, кои щяха да са те?

Ооо, това е жестоко наистина, но все пак... Първата рокля, която майка ми направи за мен. Беше небесно синя с мънички бели цветчета, за сватбата на брат ми Мишел, който е също и мой кръстник. Бих запазила и булчинската си рокля и разбира се, малката черна рокля, която носех на погребението на съпруга си. Той обичаше тази рокля.

„ИМАЛО Е САМО ЕДИН МЪЖ В МОЯ ЖИВОТ, НО БИНГО! БЯХ УДАРИЛА ДЖАКПОТА, ПРЕДИ ИЗОБЩО КРАКЪТ МИ ДА Е СТЪПИЛ В ЛАС ВЕГАС“

Ти си новият посланик на L’Oréal Paris. Очевидно не парите са били това, което да те привлече за тази роля (бел.ред. състоянието на Селин Дион възлиза на 400 млн. долара). Какво беше?

Първо, никога не съм си представяла, че мога да попадна в полезрението на толкова иконичен бранд. Само вижте жените, с които работи! Зашеметяващи... няма нужда от друг коментар. Казах си: „ОК, животът ми започва отново на 50, чувствам се силна, щастлива, красива и това е чест за мен, за приятелите ми, за децата ми, за живота ми.“ Помислих си: „Трябва да съм направила нещо както трябва, за да ми се случва това...“. Просто не можеш да откажеш такова предложение!

Изглежда, не си даваш сметка, че жените те виждат като ролеви модел?

Никога не съм мислила за това, но предполагам, че ако примерът, който давам, показва как можеш да бъдеш артист и майка, да обичаш модата, да се забавляваш, но без да прекаляваш... Не бих казала, че не ми пука какво мислят другите, но съм достигнала точка в живота си, от която мога да си позволя да вземам собствените си решения и да бъда в синхрон с избора, който правя. Да казваш на други жени, че те също имат самочувствие, че са силни, очевидно е наистина важно, и това е посланието на L'Oréal Paris.

Какво би казала на жените, на които не им достига самочувствие?

Че имат два избора: можеш да оставиш живота да мине покрай теб, но можеш да го сграбчиш и да го живееш. Майка ми е моят пример. Отгледала е 14 деца, но никога не е имала възможността да получи образование или да направи нещо различно с живота си. Достатъчно облагодетелствани сме, че живеем във време, в което жените най-накрая могат да следват своя собствен път. Трябва да се стремим да откриваме вътрешната си сила, за да покажем на другите кои наистина сме. Убедена съм, че всяка една от нас има неразказана история, неосъществена мечта...

Коя песен би посъветвала жените да слушат, за да открият вътрешната си сила?

(Запява) R.E.S.P.E.C.T., respect yourself!

„МАЙКА МИ Е МОЯТ ПРИМЕР. ОТГЛЕДАЛА Е 14 ДЕЦА, НО НИКОГА НЕ Е ИМАЛА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ПОЛУЧИ ОБРАЗОВАНИЕ ИЛИ ДА НАПРАВИ НЕЩО РАЗЛИЧНО С ЖИВОТА СИ“

Имаш много фенове сред ЛГБТ общността и създаде унисекс колекция с детски дрехи заедно с Nununu. Виждаш ли себе си като активист?

Със сигурност не бих нарекла себе си активист. Но светът се променя, а стереотипите продължават да причиняват толкова много болка... Смърт дори. Трябва да дадем възможност на всеки да намери своя път, да обича себе си такъв, какъвто е! Трябва да се научим да приемаме различните от нас, те имат да ни научат на толкова много неща!

Ти стана звезда в Instagram и вече имаш много солидна фен база сред младите хора. Но както обикновено се случва в социалните мрежи, коментарите могат да бъдат и жестоки. Четеш ли ги?

(Пее) Free your mind and the rest will follow! Не, не ги чета лично аз, моят екип го прави. Те прекарват живота си пред екраните. Те са млади. Instagram е тяхното нещо и ми харесва да ми дават съвети. За мен модата е форма на изкуство и изключително важна част от работата ми, особено когато съм на сцената. Дрехите могат да ти помогнат да се почувстваш силен, романтичен, овластен, обвързано с песента, която изпълняваш.

Беше на върха в Лас Вегас в продължение на 16 години, тъжно ли ти е, че всичко приключи?

Определено има нещо горчиво-сладко в напускането на Caesars Palace. Първоначално трябваше да остана само два месеца, след това две години... Това беше мечтата, която аз и Рене споделихме. Тук са родени близнаците ни. Рене-Чарлз беше само на една година, когато започнах, така че мястото е свързано с много мили за мен спомени. Затварям една глава, но може и да продължа да живея във Вегас, дори и да не работя вече тук.

Чухме слух, че следващият ти албум ще бъде в колаборация с Дейвид Гета. Можеш ли да ни кажеш малко повече за това?

(Смее се) Добър опит! За съжаление, няма нищо за казване, защото нищо още не е решено. Трябва да са ми изпратени 675 песни и бих искала да ги запиша всичките. По-щастлива съм от всякога да правя албуми днес, тъй като съм много по-ангажирана с проектите си от когато и да било. Имам енергията и устрема, но това, което ми трябва наистина, е време. Което ще дойде, разбира се, защото, както казах... аз съм само на 1 година!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser