Преминете към основното съдържание

Севдалина Василева: „Всяка жена заслужава да намери време за себе си“

Тя е майка на две дъщери, съпруга, бохем по душа. Тя е и изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка. И твърди, че има начин да съчетава успешно всичките си роли!
Севдалина Василева
Севдалина Василева © Костадин Кръстев-Коко, грим Росина Георгиева, коса Атанаска Добрева за Любен Николов

Кариерата на настоящият изпълнителен директор и член на управителния съвет на Първа инвестиционна банка минава през различни етапи и предизвикателства.

Магистър по бизнес администрация на Стопанския факултет към Софийския университет, през 1996 г. Севдалина Василева специализира маркетинг и мениджмънт в Швеция. През 2007 г., вече майка на две деца, тя преминава от сферата на бързооборотните стоки в банковия свят, който тъкмо се изправя пред световната финансова криза.

Професионалният ѝ опит като банкер започва в Пощенска банка и продължава в Alpha Bank. Миналата година Севдалина се присъединява към Първа инвестиционна банка като директор „Стратегическо планиране и развитие“, а малко по-късно се изкачва и до новия си пост.

На всички фронтове

Наред със служебните си задължения, тя е и председател на Алумни сдружението към Стопанския факултет на СУ и ментор на предприемачи и стартиращи компании в областта на новите технологии.

Въпреки това в студиото не влиза уморена, угрижена или умислена жена. А една усмихната, уравновесена, удивително поддържана дама, която изглежда има време да размени по добра дума с всеки от екипа.

Когато заставам пред нея, знам, че у дома си се радва на подкрепата на съпруг и две дъщери – на 13 и 17 години. Знам и че в професионалния си път е преминала през големи предизвикателства, излизайки от битките като победител.

И нямам търпение да я попитам: „Как?!“ Как успява на всички фронтове?

Стойностните и успешните жени са създадени многолики и многопластови.“

Кое е било най-голямото предизвикателство за вас, като жена с успешна кариера, при балансирането на работата и личния живот?

Голямото предизвикателство е тъкмо постигането на този заветен баланс. С течение на годините работа и в процеса на отглеждане на децата стигнах до извода, че този баланс се изразява най-вече в това, да можеш чевръсто да сменяш ролите.

И когато влезеш в съответната роля, да можеш да й се отдадеш на 100%. Почти като да организираш приоритетите си, но не съвсем.

Какво е нужно за тази чевръста смяна на ролите?

Изисква се неизчерпаема енергия, лична осъзнатост, искрена любов и откровена смелост, за да работиш според твоите приоритети и да удовлетворяваш очакванията на хората около теб.

Но пък, ако не беше така, щеше да е много сиво и монотонно. Моите наблюдения показват, че стойностните и успешните жени са създадени многолики и многопластови.

© Костадин Кръстев-Коко, грим Росина Георгиева, коса Атанаска Добрева за Любен Николов, Севдалина Василева

Вашата кариера се е развивала в различни посоки. Какво е за вас промяната?

Промяната е от една страна предизвикателство, но и голяма възможност. Винаги съм я приемала по-скоро като второто. Трудно някой успява, ако е бил резистентен към нея. Стъпките в кариерата ми са били наистина сериозни – и като промяна, и като предизвикателство, но смятам, че целият този опит учи.

Едно от най-големите предизвикателства

В моята кариера преминаването от сферата на бързооборотни стоки в банковия свят беше през 2007 г. и беше едно от най-големите предизвикателства в професионалното ми развитие, защото трябваше едновременно да изучавам съвсем нова индустрия, да управлявам няколко стотин души, огромен портфейл, и всичко това съвпадна с финансовата криза 2008-2009 г.

Как се посрещнахте предизвикателствата на тези промени?

Много ми помогна предишният ми опит, който ме беше подготвил за това, което предстои. Разчитам основно на своята неизчерпаема мотивация – тя е определяща за развитието на всеки, тя е тази, която ни кара да излизаме от зоната си на комфорт.


ЖЕНИТЕ СА "ЛЕПИЛОТО" И В СЕМЕЙСТВОТО, И В БИЗНЕСА


Винаги съм търсила по-високата летва, която да ме дърпа, да ме кара да се развивам. Успехите се постигат не в очакване, а с пряко действие. Много е важно и да откриваш смисъла в това, което правиш. Ако не го откриваш, значи е дошло време за промяна.

На какво или на кого се опирате в критични ситуации?

На първо място – на опита си, интуицията, вътрешната сила, тъй като в критични ситуации трябва да се действа бързо, макар че почти винаги се опитвам да е поне малко обмислено.

Разчитам много и на съвети от моя кръг от авторитети – личности от различни области, които са заслужили уважението и доверието ми. А в личния ми кръг опора са ми семейството и приятелите ми и съм много благодарна, че ги имам.

Отговорността е закодирана в моето ДНК.“

Ръководите стотици хора. Отговорността сигурно е огромна. Как се справяте с нея?

Истината е, че не е лесно да се работи с хора, още по-трудно е да ги управляваш, особено когато екипът е голям. Залагам на директна и разбираема комуникация, честно отношение към екипа, ясни цели и задачи.

Понеже съм калена в боя, винаги съм била с хората си, с екипите си в трудни времена. И се стремя чрез личен пример да ги мотивирам и подкрепям. Увличам се от психологията, което считам, че много ми помага.

© Костадин Кръстев-Коко, грим Росина Георгиева, коса Атанаска Добрева за Любен Николов, Севдалина Василева

А как превключвате, или по-скоро – съвместявате, тази отговорност с отговорността да сте майка?

За съжаление или за радост, не мога да превключвам. Точно – думата е „съвместявам“. Възпитана съм да бъда отговорна, да съм ангажирана с важните неща, в които участвам. И се опитвам да изолирам ненужното при внасяне на тревогите от работа вкъщи и обратното.

Отнасям се с разбиране и търпение не само към хората в екипа ми, но и към самата себе си. Давам си време да преодолея дадена емоция и да се справя с даден ангажимент. Но като цяло, отговорността е закодирана в моето ДНК, тя е част от семейната ми култура и като че ли не ми тежи.

Мит ли е, че майката с успешна кариера няма време за себе си?

Времето е най-ценният и най-оскъден ресурс, с който човек разполага. И аз се отнасям с огромно уважение към него. Стремя се да не го пилея за глупости и подхождам с отговорност и добра организация към него.

Обичам да пътувам в добра компания.“

Мисля, че се справям с намирането на време за себе си и за близките ми, за любими занимания, за пътувания... Смятам, че всяка жена заслужава да намери време за себе си.

Наистина ли ви остава време за пътешествия?!

Не ми остава. Намирам го! Животът е много красив, кратък и многопластов, а аз съм бохем по природа, обичам да пътувам в добра компания, да спортувам редовно, да се забавлявам с приятели, да прекарвам време със семейството си.

Има ли начин жена като вас успешно да съчетава работата си с ролите на майка и семеен партньор, или едното винаги излиза на преден план за сметка на другото?

Занимавам се и с ред социални ангажименти – и със студенти, и със съвети към т.нар. стартъпи, и смятам, че да – има начин. Всичко е въпрос на добра организация, а тя произтича от самодисциплината и мотивацията.


ДИАГНОЗА "СУПЕРМАЙКА"


Но конкретните приоритети зависят от конкретния период от живота. Когато децата са невръстно малки, служебните задачи за майката неизбежно минават на заден план. Когато пък приключваш голяма сделка или си фокусиран в срокове, и семейството, и децата, и социалният живот отстъпват.

В това е разковничето за избягването на вътрешните конфликти, на угризения като „Аз не съм добра майка“, „Губя контрол“, „Не мога да се справя с всичко“. Начинът е да си дадеш ясна сметка, че има приоритетни роли и да ги обсъдиш открито с хората, които са ти важни в този момент, например – със семейството.

Вие как обсъждате с близките си това приоритизиране?

Често ми се случва да работя изключително интензивно и открито им казвам, че няма да мога да съм налична през цялото време, че ще се прибирам късно, ще пътувам в командировка. И те се отнасят с разбиране. Което е изключително важна и необходима подкрепа, за да можеш да бъдеш успешно реализиран професионално.

Жената носи началото, съзидателността и красотата.“

Когато моите деца бяха още малки, почти не съм била в т.нар. майчинство и не мога да кажа, че не съм се терзала дали съм добра майка и дали заслужавам това прекрасно семейство. Докато в един момент не осъзнах, че тези страхове са проекция на собственото ми съзнание и че правилният подход е с точно общуване. Както, между другото, и в службата – трябва ясна и директна комуникация.

Какво ни дава майчинството на нас, жените, което ни прави по-успешни в кариерата?

Помага ни с редица качества: отговорност, далновидност, последователност, организираност, съпричастност, сетивност, грижа... Умението да изслушваш, да разбираш, да напътстваш, без да се налагаш. Жената носи началото, съзидателността и красотата. Тя носи грижата. И това прави мъжкия свят на бизнеса по-човечен, градивен и по-чаровен, разбира се.

© Костадин Кръстев-Коко, грим Росина Георгиева, коса Атанаска Добрева за Любен Николов, Севдалина Василева

А как успешната кариера ни прави по-добри майки – намирате ли и такава зависимост?

Една удовлетворена и реализирана професионално жена дава устойчивост, увереност, пример и самочувствие на своите деца. Дори подсъзнателно тя ги учи да следват мечтите си и да преодоляват трудностите по пътя към техните лични успехи. Нейният пример има градивен успех, със сигурност. По този начин, освен майка (и особено във възрастта на пубертета – досаден родител), тя се превръща и в ценен приятел и съветник.

Да разбием клишето

Подобни наблюдения имам и от собствените си деца, а и от близки приятели и колеги. Мисля, че това има позитивен ефект и върху стереотипите и предразсъдъците, които подтикват децата към посредственост.

Тази година лансирахте банкова програма, която подкрепя бизнеса на жени предприемачи в майчинство, включително и чрез бизнес кредит за такива дами. Какви са наблюденията ви дотук – успяваме ли да разбием клишето, че бизнесът е само за мъже?

Напоследък потенциалът, който жените носят, ако се включват по-активно в социалния и икономическия живот, е гореща темата. И програмата се яви като естествен отговор на необходимостта, която идентифицирахме на българския пазар. Виждаме в жените една много мощна и прогресивна сила. Няколко месеца след пускането на програмата реакциите на клиентите вече са много позитивн – явно необходимостта е била голяма.

Но не говоря само от гледна точка на бизнес потенциала, който програмата носи, а и на това, че тя дава възможност да се създаде среда на споделяне на идеи, на получаване на съвет, на създаване на общност. Тоест, аспектите не са само финансови. Освен финансови продукти, пакетната програма носи и възможност за грижа за здравето, грижа за служителите, възможност за обучение...

Така че, да, като цяло успяваме да разбием клишето. И да, в България живеем в сравнително равноправна среда по отношение на включване на жените в предприемачеството, но въпреки всичко има нужда от много по-комплексен подход – такъв, че младите момичета да се осмелят да навлязат например в света на технологичните стартъпи, да създават свой собствен бизнес, да поемат премислен риск. Много съм щастлива, че направихме нещо толкова конкретно, формулирахме го въз основа на обратната връзка, на това, което жените ни казах, и че го направихме така, че то да работи за тях.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser