Преминете към основното съдържание

Северна дестинация за пораснали принцеси

Тази скандинавска столица се нарежда сред европейските топ градове за туризъм през 2018 г. Вижте коя е тя и защо си заслужава да я посетите!
Осло е единственият скандинавски град в Топ 10 за 2018 г.
Осло е единственият скандинавски град в Топ 10 за 2018 г. © iStock

Доскоро в сянката на своите скандинавски съседи Копенхаген и Стокхом, през новата година Осло отново блести. Кралят и кралицата празнуват 50-ата годишнина от сватбата си и в столицата на Норвегия се очакват впечатляващи празненства.

В чест на Крал Харалд V и кралица Соня предстоят редица обществени прояви, кулинарни и културни събития. През 2018 г. е и 10-ият рожден ден на забележителната опера в Осло, която отбелязва юбилея си с празничен сезон концерти и представления.

Събитията през 2018

В тукашната „Теленор Арена“ концерти ще имат Kygo (на 9 февруари), The Killers (23 февруари), Metallica (2 май).

© iStock, Университета на Осло

Музикалните фестивали през следващите месеци са безброй, като внимание заслужават Wood Rock (от 14 юни в плувния комплекс Фрогнербадет), OverOslo (от 20 юни на хълм, издигащ се над града), Oslo Jazz Festival (от 11 август) и фестивала за съвременна музика Ultima (от 13 септември).

През март норвежката столица ще е домакин и на спортни събития – ски фестивала в „Холмекнолен Арена“ и Световната купа по биатлон.

Средновековният фестивал в замъка Акершус през май пък ще ви отведе във времената, когато Осло тъкмо е станал столица.

Оценката на туристите

От туристическия сайт Lonely Planet класират Осло на 10-о място, като норвежката столица е единственият скандинавски град в Топ 10 за 2018 г. Подреждането се осъществява със съдействието на опитни пътешественици от цял свят.

„Тя има специална атмосфера – новата част на града по протежение на фиорда, вълнуващата архитектура и културата на кофи шоповете са все част от това“, коментират от Lonely Planet.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser