Преминете към основното съдържание

Северното сияние е музика!

Нямам за цел да ви обърквам, а да ви представя нещо уникално - симфония, която пресъздава едно от най-красивите природни явления на земята
© Huawei

Колко пъти в живота си сте имали възможността да присъствате на нещо уникално? За себе си мога да кажа, че тези моменти се броят на пръстите на едната ръка. И последното (засега, надявам се) подобно събитие ми се случи преди седмица във Виена. По-точно във Виенската опера. В зала „Брамс“. Където чух Северното сияние!

Не си мислете, че мозъкът ми е замръзнал от ледения вятър в австрийската столица. Просто Huawei направиха невъзможното възможно и превърнаха Северното сияние в извънземна (без преувеличение) симфония.


ВИЖТЕ ПАРИЖ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН


Всичко започва с Huawei Mate 20 Pro

Последният флагман на марката е с изключително високо ниво на изкуствен интелект, което го превръща в суперкомпютър. Възползвайки се от уникалните му възможности, екип от софтуерни инженери създава уникална AI платформа, която е настроена така, че да разпознава и анализира различните характеристики на светлината. След това изкуственият интелект бива „научен“ да свързва музикални елементи със заснети клипове на Северното сияние. Видеата, които служат за основа на симфонията, са дело на професионалния фотограф и „търсач“ на природното явление Кйегил Скогли в норвежкия град Тромсьо.

© KJETIL SKOGLI, Една от впечатляващите снимки на Северното сияние, заснета от Кйегил Скогли.


HUAWEI ПРЕВЗЕМА ПАЗАРА С ИНОВАТИВНИТЕ МОДЕЛИ MATE 20 И MATE 20 PRO


Неговите записи отиват в специалната лаборатория, създадена от Huawei, където композиторът Марк Сейфриц, работил по музиката на редица филми и раклами, използва „преведените“ от изкуствения интелект на Mate 20 Pro етюди. Той ги свързва в цялостна музикална творба, в чиято основа стоят видеата на Скогли, заснети с Huawei Mate 20Pro. След него щафетата на предизвикателствоto поема диригентът Джеймс Шиърман. Само ще ви кажем, че той е дирижирал саундтрака на филми като „Красавицата и звяра“, „Пепеляшка“, „Тор“, „Манчестър край морето“...

И така се ражда симфонията Sound Of Light!

„Моята цел, когато започнах да работя по Sound of Light, бе да създам композиция, която да звучи така, сякаш Северното сияние и изкуственият интелект ни говорят чрез музиката“, споделя Джеймс Шиърман. Остава само последната бръмка от веригата – да се открият перфектните музиканти, които да превърнат нотите в симфония. От екипа на Huawei залагат на сигурно и избират Synchron Stage. Под това име са събрани най-изтъканитите класически музиканти от виенската симфонична сцена.

Проектът приключва само за няколко месеца!

А за да представят и обяснят целия този процес, от Huawei създават и кратък филм, наречен „Генезис“, чиято премиера бе минути преди във Виенската опера да прозвучи симфонията Sound Of Light.

И все пак – как звучи Северното сияние?

По-удачно би било вместо директен отговор, тук да сложа самата симфония. Разбира се, ще го направя, но преди това държа да ви кажа още няколко неща. В една от най-известните зали на Виенската опера, „Брамс“, имаше над 300 души от цяла Европа. Когато чуха първите звуци на Sound Of Light, всички извадиха телефоните си, за да снимат. Не се сещам за по-прекрасна аналогия на това до колко животът ни е обвързан с технологиите. Което веднага се видя и на огромния екран зад оркестъра, който показваше видеата на Скогли и как изкуственият интелект на Mate 20 Pro ги превръща в звук. На финала всички тези 300 души станаха на крака – пред таланта на музикантите, но и на хората, които направиха изкуствения интелект реалност. А сега ви предлагам да се пренесете във Виенската опера и да видите самото събитие. Ако пък искате директно да чуете самата симфония, то прескочете на 30-ата минута от видеото.

Ще бъда честна – аз не слушам класическа музика. Но Sound Of Light е симфония, която успя да плени дори и мен. Особено, когато си наясно с това, че слушаш Северното сияние – феномен, който до момента сме възприемали само с едно от сетивата си.

© Huawei

Вечерта продължи с музика. Тази на Parov Stelar, който имахме възможността да чуем на живо в един от най-популярните виенски нощни клубове Albertina Passage.

© Huawei

Иначе Виена малко преди Коледа е магично място – пищната украса и празничния дух буквално те завладяват и (донякъде) намаляват пронизващото усещане на ледения вятър. Позволете ми да ви пренеса на това двудневно Huawei преживяване със снимките в галерията, част от които съм заснела с моя Huawei P20 Pro.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser