Преминете към основното съдържание

„Сезоните идват и си отиват, тенденциите – също, но приятелството никога не излиза от мода“

Защо не можем без приятелките си?

Когато се скарате с гаджето, с майка си, с шефа или когато просто имате нужда да помрънкате на някого, звъните или пишете на приятелките си, нали?

Чувството на принадлежност, нуждата от общност при нас, жените, е заложена дълбоко в ДНК-то ни. До това заключение стигна изследване върху женското приятелство. Защо сме по-социални, по-солидарни и по-малко конкурентни и в крайна сметка защо се нуждаем толкова много от приятелките си, ето няколко интересни факта, които дават отговор на въпроса.

Самооценка

70% от жените се чувстват по-красиви благодарение на взаимоотношенията със своите приятелки. Това бе установено и от проучване на известна козметична марка. Нашето самочувствие е силно повлияно от приятелките ни, без значение на каква възраст сме.

Здраве и продължителност на живота

Жените без силни социални връзки са по-предразположени към здравословни проблеми, включително наднормено тегло. Женените мъже живеят по-дълго от неженените. Омъжените жени имат същата продължителност на живота като неомъжените. Но жените със силни женски социални връзки (приятелки) живеят по-дълго от тези, които нямат такива.

СЪВЕТИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ ЖЕНИ КЪМ ДРУГИТЕ ЖЕНИ ПО СВЕТА

Стрес

Докато мъжките индивиди при остър стрес или бягат, или остават и се бият (образно казано, но понякога и съвсем буквално, не само при животните), жените в подобни ситуации търсят грижа и подкрепа. Когато се скарате с гаджето, с майка си, с шефа или когато просто имате нужда да помрънкате на някого, звъните или пишете на приятелките си, нали?

Нещо интересно: Прерийните полевки, моногамен гризач, имат подобен отговор на стреса. Когато мъжката полевка е поставена в ситуация на стрес, тя веднага изтичва при своя партньор – женската полевка. Женските полевки, когато са под стрес, не търсят партньора си – те отиват при женските, с които са израснали.

ПРИСТРАСТЕНИ ЛИ СТЕ КЪМ СТРЕСА?

Времето, прекарано с нашите приятелки, съвсем реално намалява нивата на стрес. Това е така, защото когато сме в тяхната компания, телата ни произвеждат окситоцин. Известен като „хормон на любовта“, окситоцинът е отговорен и за доброто ни настроение.

Вторник вечер е чудесно време за среща с приятелките. Обадете им се/пишете им още сега. И наздраве!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser