Преминете към основното съдържание

Сезонът на тиквата: наистина ли е толкова полезен този зеленчук?

Да, наистина! Ето защо

Тиквата е един от основните есенни зеленчуци. Още преди да придобие световна популярност и да се превърне в един от важните компоненти на здравословното хранене, тиквата се използва активно в медицината. Яркият зеленчук има не само приятен сладък вкус, но и много полезни свойства. Докато сезонът на тиквата е в разгара си, препоръчваме да я ядете възможно най-често.

Защо е полезна тиквата?

Тиквата е истински извор на хранителни вещества. Тя е богата на естествени антиоксиданти - каротеноиди (между другото има пет пъти повече от тях, отколкото в морковите), които не само му придават ярък цвят, но и предпазват тялото от влиянието на свободните радикали, предотвратяват възпалението, забавят стареенето и предпазват клетките от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Освен това тиквата е отличен източник на витамини С, Е, К и витамини от група В. Те са необходими за укрепване на имунитета, поддържане на здрава и красива кожа, стимулиране на мозъчната дейност и предотвратяване на стомашно-чревни заболявания. Витамин К укрепва костите и тъканите на тялото, предотвратява калцирането на кръвоносните съдове и повишава тяхната еластичност.

Тиквата е диетичен продукт. Тя е без транс-мазнини, нишесте и големи количества захар и е с ниско съдържание на калории - само 22 kcal на 100 грама. Липсата на холестерол прави тиквата полезен продукт за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, а високото съдържание на фибри допринася за правилното функциониране на храносмилателната система.

Ако решите да приготвите тиква, не изхвърляйте семките - те съдържат не по-малко хранителни вещества от пулпата. Тиквените семки са източник на важни минерали като калций, калий, желязо, натрий, цинк, фосфор, мед и манган, които са необходими за правилното функциониране на всички системи и за укрепване на имунната система.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser