Преминете към основното съдържание

Що е то артистик йога?

Тя ще се хареса на тези от вас, които се чувстват напълно отегчени от класическите асани

iStock

Аз съм от хората, които се обръщат към йогата, когато ги боли кръстът или гърбът или пък имат нужда от релакс. И тя много ми помага в тези ситуации. Иначе ми се струва прекалено мудна, бавна и на моменти недостатъчно натоварваща. Артистик йогата обаче комбинира най-доброто от „двата свята“, за да ни предложи една супер ефективна тренировка, в основата на която все пак стои класическата йога.

iStock

Перфектната комбинация

Артистик йогата е създадена от хималайския учител Бхарат Такур, който взима най-доброто от йогата и я комбинира със съвременната наука и разбирания за спорта. Артистик йогата всъщност е динамична форма на йога: „Ако започнете да тренирате по тази система, със сигурност ще загубите килограми, но и ще детоксикирате организма и ще се заредите с енергия“, казва Такур.

iStock

Йога, но не съвсем

Артистик йогата е ориентирана към резултата от тренировките, а не толкова към законите на древната практика. Идеята на този вид спорт е, че нищо не става насила, а трябва да бъде резултат от личен избор. Може да ядете месо, да пиете алкохол и дори да пушите и все пак да практикувате артистик йога. Но според Бхарат Такур с увеличаване на нивото ви на физическа подготовка, подвижността и енергията ви, вредните ви навици един по един ще започнат да ви напускат.


ЙОГАТА Е ВРЕДНА ЗА ЗДРАВЕТО?


Затова един от главните принципи на артистик йогата е да се забавлявате, да очаквате тренировките с нетърпение. Защото в противен случай никога няма да имате дисциплината да продължите с упражненията, след като постигнете желаната форма. А артистик йогата е наистина пристрастяваща. Много хора организират целия си живот около тренировките, за разлика от другите форми на йога, които се приемат за скучни и монотонни.

iStock

Тренировка за всеки

Упражненията в артистик йогата напомнят фитнес, протичат изключително наситено, бодро, но не и изморително. Тя е подходяща за всички, независимо от пол, възраст или ниво на физическа подготовка. Тренировките са интензивни, ще се изпотите доста и това – при положение че не правите нищо кой знае колко сложно. Но постепенно, без болка и напрежение, мускулите ви ще получат необходимото натоварване и ще станат по-издръжливи.


ТРЕНИРОВКИ ЗА МАЙКИ И БЕБЕТА: ЙОГА


Артистик йогата е на принципа, че тялото трябва да бъде изненадвано постоянно, за да се трансформира. Мускулите много бързо свикват с определени упражнения и те стават неефективни. Затова при артистик йогата упражненията се менят постоянно и резултатите са налице много бързо.

Научете повече за артистик йогата от самия й създател Бхарат Такур, като влезете на сайта artisticyoga.com, където ще откриете и линкове към профилите на Такур в социалните мрежи, където той е доста активен. Там имате възможността да поръчате книги, както и да гледате онлайн курсове по артистик йога, тъй като тази практика все още не се предлага у нас.


КАКВИ СА РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ АЕРО И АКРО ЙОГАТА


ELLE съвет

За пълен ефект върху фигурата можете да комбинирате заниманията по артистик йога с детокс и специални козметични процедури като масажи, сауна, хамам.

NB! Не бъркайте артистик йогата с арт йогата или артистичната йога, която също наричат артистик йога. Този тип упражнения са по-близки до художествената гимнастика и за тях трябва солидна подготовка.

Още по етикети

спорт , фитнес , йога
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser