Преминете към основното съдържание

Що за човек сте според вашите биоритми?

4 вида биоритми, 4 вида хора

© Brooke Cagle

Хронобиологията е наука, която изучава нашия вътрешен часовник. Благодарение на нея ние често разделяме хората, според стила им на живот, на чучулиги и сови. През 2015 г. британски психолог Майкъл Бреус реши да проучи този въпрос по-задълбочено. Той откри нова, по-лична класификация - делфин, вълк, мечка и лъв.

Защо е добре да знаете хронотипа си?

Така може да изградите живот и работа в съответствие с биологичните си ритми, което ще подпомогне да станете по-продуктивни, по-успешни, по-енергични и просто щастливи. Най-малкото, защото ще си лягате в точното време и най-накрая се можете да се почувствате отпочинали. Това ще се отрази не само на външния ви вид и настроение, но и на здравето, любовните взаимоотношения, семейство и просперитета. С други думи, тази идентичност може да подобри качеството на вашата почивка и, в крайна сметка, качеството на живота ви.

В книгата си за силата на времето Майкъл Бреус описва в обичайния начин на живот в съответствие с всеки от типажите. Любопитен е фактът, че по-голямата част от хората принадлежат към хронотипа Мечка.

ДЕЛФИН

Особености: сънят е обикновено повърхностен и много чувствителен, като често Делфините страдат от безсъние. Ставайки около 6:30 - 7:00, те предпочитат да правят своите тренироки сутрин преди закуска.

Идеалното ежедневие за Делфина: чаша чай или кафе един час след обяд. Ако не сте в офиса между 13.00 и 16.00 - осигурете си 15-минутна почивка и малко свеж въздух. От 16.00 до 18.00 часа - това е най-доброто време, в което да прегледате електронната си поща и да отговорите на съобщенията. След 18.00 - фитнес или йога. Вечеря - до 20.30. Вземете горещ душ преди лягане не по-късно от 23:30 часа.

ЛЪВ

Особености: Обикновено се събуждат много рано, пълни с енергия и ентусиазъм. Към вечерята се чувстват изморени и губят своята енергия. Обичат фитнеса (независимо дали е сутрин или вечер), което ги прави бодри и уверени.

Идеалният график за Лъва: събуждане око 5:00-5: 30 ч, по примера на Стив Джонс. Чаят или кафето са най-доброто решение, за да се почувствате бодри към 9:00-10:00 часа. Следобед, към 17:00 - 18:00, наблегнете на комплексни упражнения. 22:30 е най-доброто време за спане.

МЕЧКА

Особености: Събуждат се наравно със слънцето. За да се чувстват добре им трябва поне 7-8 часа сън на ден. В противен случай, нямат никакво настроение. Щастливата им мантра се върти около числото 8 - 8 часа сън, 8 часа работа и 8 часа за почивка.

Перфектната рутина за мечката: Събуждане в 7:00 и лека тренировка за зареждане (най-малко 20-30 минути). Можете да закусите по-късно. Най-продуктивни сте във времето от 10 до 12 сутринта - тогава планирайте работните си задачи, за които се изисква максимална концентрация. В периода от 12:00 до 13:00 си дайде почивка - обяд и разходка. В идеалния случай, можете да се отдадете на 20 минутана медитация. В интервала от 15:00 до 16:00 часа отговорете на важните имейли, водете преговори или срещи. Вечеряйте до 21:00 часа и не си лягайте по-късно от 23:30 часа.

ВЪЛК

Особености: Вие сте от типа хора, които отлагате будилника с оправданието "само още 15 минути и ставам!". В резултат на това възстановяването ви след сън може да отнеме 30-45 минути. Не е случайно това, тъй като вълците са нощни същества, чиято максимална енергия се отключва, когато другите спят.

Идеалният график за Вълка: Купете си ефективен будилник или пропуснете само два интервала от 7:00-7:30. Закусвайте и се отдайте на 30-минутна тренировка (за предпочитане навън) преди да тръгнете за работа. Между 11.00 и 13.00 часа освободете се от най-важната работа. Обядвайте рано, след което се постарайте поне един час да вървите пеша. Планирайте всичките си срещи между 16:00 и 19:00 часа. След работа е добра идея да се отърсите от напрежението един час във фитнеса. Вечеряте нека бъде около 21:00 часа и винаги си взимайте душ преди лягане. Важно! Тъй като сте "нощен обитател" не си лягайте по-късно от полунощ

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser